elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Comunitat Valenciana és l'autonomia espanyola que més exporta a Portugal

La Comunitat Valenciana és l'autonomia espanyola que més exporta a Portugal
  • Ximo Puig ha advocat per intensificar la connexió amb un "corredor de mar a mar", dins de la voluntat de "potenciar xarxes i aliances territorials per a competir millor"

MÉS FOTOS
La Comunitat Valenciana és l'autonomia espanyola que més exporta a Portugal - (foto 2)
La Comunitat Valenciana és l'autonomia espanyola que més exporta a Portugal - (foto 3)
La Comunitat Valenciana és l'autonomia espanyola que més exporta a Portugal - (foto 4)

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha advocat per reforçar les relacions econòmiques i polítiques entre la Comunitat Valenciana i Portugal per a establir una aliança empresarial que permeta aprofitar les oportunitats que ofereix en aquesta dècada la transició digital i sostenible.

El responsable del Consell ha participat en el fòrum empresarial lusità-valencià, en el qual ha intervingut també el conseller d'Economia, Rafa Climent, així com els responsables de la CEV, Salvador Navarro, del Consell de Cambres, José Vicente Morata, i de la Xarxa d'Instituts Tecnològics, Fernando Saludes, que han presentat l'oferta i oportunitats de la Comunitat Valenciana davant una delegació d'empreses valencianes i portugueses.

La cita ha comptat a més amb les intervencions del vicepresident de la Confederació Empresarial de Portugal i president de l'Associació Nacional d'Empreses de les Tecnologies de la Informació i Electrònica de Portugal, Armant Monteiro, i del responsable la Cambra de Comerç i Indústria Lusità-Espanyola, Miguel Seco.

"Valencians i portuguesos transitem per les mateixes vies", ha indicat el president, que s'ha referit a la importància d'intensificar la col·laboració per a portar de manera capdavantera la innovació a sectors tradicionals com el tèxtil i el calçat i per a liderar la indústria de la mobilitat i afrontar el repte de les energies renovables o l'emprenedoria tecnològica, "àmbits on la Comunitat Valenciana avança amb fites com a Districte Digital, la Marina de València, o la base de telecomunicacions de l'ONU. Per tant, ha afegit, "hi ha molt de marge per a nous projectes compartits".

El president de la Generalitat ha expressat en aquest sentit la seua voluntat d'estrényer les relacions de Comunitat Valenciana amb Portugal mitjançant tres accions, que, segons ha enumerat, són "visibilitzar, reforçar i connectar". Com ha indicat, si Portugal i Espanya, han viscut històricament "d'esquena", la relació del país veí amb la Comunitat Valenciana ha sigut "invisible".

Per això, ha subratllat que aquest cim institucional i empresarial se celebra precisament per a mirar-se "de front". Puig s'ha referit en aquest sentit a la importància de les relacions comercials de la Comunitat Valenciana amb el país lusità, que és el sisé millor client, el seté més ben proveïdor i el tercer país on més han invertit les empreses valencianes en els últims 30 anys

Rècord d'exportacions

"Tenim un rècord d'exportacions a Portugal (1.700 milions), un rècord d'empreses importadores de producte portugués (1.735 empreses) i la Comunitat Valenciana lidera la inversió espanyola a Portugal, amb el 72% del total", ha argumentat també.

Ximo Puig ha advocat per intensificar la connexió amb un "corredor de mar a mar", dins de la voluntat de "potenciar xarxes i aliances territorials per a competir millor". "Les nostres similituds productives, lluny de situar-nos com a competidors, posicionen a les nostres empreses com a potencials clients i proveïdors", ha manifestat.

En aquest context, ha apostat per aconseguir aquesta major connexió "entre mercats i sectors, entre cultures, llengües i persones i entre territoris". "El Govern de la Generalitat vol més Comunitat Valenciana a Portugal i més Portugal en la Comunitat Valenciana", ha indicat Puig, que ha al·ludit a les similituds entre totes dues terres.

Per part seua, el conseller d'Economia Sostenible, Rafa Climent, ha subratllat que la Comunitat Valenciana "és una terra d'oportunitats; una regió altament competitiva, emprenedora i innovadora que destaca enfront d'altres regions espanyoles i europees". Com ha recordat, "és la tercera economia d'Espanya, amb el 10% del PIB i de població i amb un pes econòmic similar al de països com Hongria o Israel".

"El nostre territori presenta factors econòmics, geoestratègics, d'infraestructures i qualitat de vida que han afavorit al llarg dels anys l'atracció de fluxos d'inversió estrangera a la Comunitat Valenciana", i "facilita un ràpid accés tant al mercat nacional com a l'europeu i la converteix en un vertader 'hub' logístic en el sud d'Europa", ha defensat.

Pujar