elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Comunitat acumula més pluja aquest març que en tot el trimestre d'hivern

La Comunitat acumula més pluja aquest març que en tot el trimestre d'hivern
  • La previsió indica que el més probable és que es continuen produint precipitacions generalitzades durant els pròxims set dies

La Comunitat Valenciana ha viscut un hivern càlid i extremadament sec fins que va arribar el mes de març, un mes que segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha registrat més precipitacions que en tot el trimestre d'hivern. Una pluja que, encara que desitjada per al camp, ha suposat un trastorn per a l'agenda fallera amb la suspensió de tres mascletaes, l'última la d'aquest dijous 17 de març.

Només durant la primera quinzena de març, fins a les 8.00 hores del dia 17, la precipitació acumulada ha sigut de 77.4 l/m², que és quasi tres vegades i mitja la de l'acumulat durant l'hivern en la mitjana de la Comunitat Valenciana. Excepte una xicoteta zona de la Plana d'Utiel-Requena, en la resta del territori s'ha acumulat més precipitació en aquests dies de març que en tot el trimestre hivernal, i en algunes localitats l'acumulat en aquests dies de març multiplica per 8 els registres de l'hivern.

Amb l'acumulat en 16 dies de març, el mes ja té un caràcter molt humit i la precipitació és el doble del valor que seria normal de tot el mes de març. A més, la previsió indica que el més probable és que es continuen produint precipitacions generalitzades durant els pròxims set dies.

La temperatura mitjana ha sigut 9.7 °C que és 1.3 °C superior a la de la mitjana normal (8.4 °C) i la precipitació mitjana, 21.5 l/m², és un 83% inferior que la de la mitjana climàtica del període 1981-2010 (127.7 l/m²).

L'hivern 2021-2022 és el huité més càlid i el tercer més sec des de 1950. Només els hiverns de 2016 i de 2019 van ser més secs que els d'aquest 2022.

No va haver-hi cap onada de fred durant el trimestre, encara que va haver-hi gelades significatives entre els dies 14 al 20 de gener, els més freds del trimestre, quan es van arribar a registrar -10.0 °C a Ademuz, -8.8 en nom dels Olmos, -8.5 a Villena, -8.2 a Jalance i Vilafranca, i -8.0 en Fontanars de l'Alforins.

Durant la segona meitat de desembre i els primers dies de gener, es va produir un anòmal episodi càlid. El dia de Nit de cap d'any es van superar els 23 °C de forma quasi generalitzada a l'interior, arribant a registrar-se 26.0 °C a Fontanars dels Alforins, 25.9 al Pinós i 25.5 a Villena.

Molts observatoris de l'interior van superar el dia 31 el seu rècord històric de temperatura màxima del mes de desembre, la qual cosa és a més molt significatiu per tractar-se de l'últim dia del mes, si més no probable resulta.

Fora del trimestre hivernal, la primera meitat de març ha sigut la més freda des de 2016, encara que amb un ascens en la temperatura mitjana a partir del dia 13 a causa de la irrupció d'una massa d'aire saharià carregada de pols en suspensió que s'ha desplaçat pel flanc oriental de la borrasca Celia i que ha deixat temperatures mínimes elevades, sobretot a la província d'Alacant. A partir d'ahir dia 16 s'ha produït un altre descens tèrmic, amb temperatures fredes per a les dates en les quals estem.

Pujar