2 de desembre de 2020 2/12/20

Comrpomís denuncia el retràs en la creación d'un distintiu identificatiu dels cítrics d'origen espanyol

Comrpomís denuncia el retràs en la creación d'un distintiu identificatiu dels cítrics d'origen espanyol - (foto 1)
  • La coalició ha demanat conèixer els motius pels quals no s'adopta el mandat de la moció aprovada per l'àmplia majoria del Senat sense vots en contra a instàncies de Compromís

El Govern continua ignorant des de desembre de 2017 el mandat que li va fer la cambra del Senat per àmplia majoria (amb l'abstenció de PSOE i PNB) a la petició d'etiquetaje dels cítrics amb origen espanyol perquè siga el consumidor qui opte per comprar-los amb aquest origen o qualsevol altre. “És important que la gent sàpia el que compra i d'on ve, com ocorre amb els altres aliments, ja que són massa els casos en els quals s'etiqueten com a valencianes taronges amb origen a Sud-àfrica o en els quals s'omet la seua procedència, el que s’ha de tenir en compte ja que no existeixen els mateixos controls sanitaris ni reciprocitat en els tractaments que en aqueixos països s'utilitzen, de vegades amb productes no permesos a la UE”, ha ressaltat el senador territorial, Carles Mulet.

El Senat va aprovar per àmplia mayoría el 22 de desembre de 2017 una moción que advocava per la creación d'un distintiu identificatiu dels cítricos d'origen espanyol perquè els consumidors pogueren identificar el producte autòcton i els seus avantatges. También reclamava col·laborar amb els governs autonómicos i el sector productor per a dur a terme campanyes de foment del seu consum, especialment entre els joves, promoure el seu consum en les institucions estatals, autonómiques i locals, en restaurants i cafeteries d'edificis públics, actes oficials, etcétera a instar a les autoritats europees i estatals a endurir els controls sanitaris en frontera per a evitar l'entrada de vectors, agents nocius i problemes sanitaris i que l'arribada de productes de países tercers no afecte la producción local, davant la ruïna que estava suposant per al sector l'aprovació de l'Acord comercial amb els països de Sudàfrica.

Amb l'inici de la legislatura i davant l'evident incompliment, Mulet va preguntar per les previsions del Govern per a activar el compliment d'aquesta moció aprovada al Senat, així com conèixer els motius pels quals no s'ha complit fins al moment. La resposta del Govern davant una pregunta ben clara segueix el rastre de desinformació iniciada amb el Partit Popular: remet a un informe en el qual no s'esmenta en cap cas una possible resposta a la pregunta realitzada dins de l'exercici dels seus drets pel representant valencià. “De nou aquestes respostes són una vergonya, però el més lamentable és l'escàs suport del Govern cap a la citricultura. Vesteix de nou d'exemplaritat les seues actuacions, però actua de manera contrària, preferint que res entorpisca el consum i presència de cítrics de tercers països que competeixen en desigualtat amb els nostres i afonen el nostre sector primari que ha sigut un exemple de bones pràctiques”.

La resposta enumera 16 mesures que parlen d'oferta, transparència del sector, estructura del sector i comerç exterior però “no concreten res sobre els objectius de la moció en un context de falta de rendibilitat, destrucció d'ocupació i superfície cultivada en el sector”, ha afegit Mulet.

Pujar