elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís registra la moció per a recuperar els trens nocturns i transnacionals “com a alternativa neta, còmoda i menys impactant”

Compromís registra la moció per a recuperar els trens nocturns i transnacionals “com a alternativa neta, còmoda i menys impactant”
  • La coalició reclama accelerar la transició cap a una economia verda, justa, inclusiva i responsable

El portaveu de Compromís, Carles Mulet, ha registrat hui la moció en la qual reclama al Govern que renove, actualitze i finalitze projectes transfronterers de connexions entre Espanya, Portugal i França, així com que rellance els serveis de trens nocturns i línies convencionals de llarga distància.

La iniciativa també demana incrementar l'ús de la xarxa obrint el mercat per a fer-lo més eficient i que permeta corregir els errors històrics i tendències negatives que es donen al nostre país en aquesta matèria i que podrien tenir en el ferrocarril un mitjà de transport segur, públic, sostenible i còmplice amb les polítiques de lluita contra la despoblació i tendir gradualment a suprimir aquells trajectes d'avió que puguen realitzar-se amb tren en menys de 2,5 hores per a complir amb les recomanacions del document Espanya 2050.

La coalició reivindica accelerar la transició cap a una economia verda, justa, inclusiva i responsable i se suma a les iniciatives d'oenegés, els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l'Acord de París entre altres.

Mulet ha remarcat la importància d'actualitzar las connexions transfrontereres entre Espanya i els seus països veïns, especialment entre les principals ciutats del sud d'Europa. “Urgeix aprofundir en la integració de la xarxa francesa d'alta velocitat, així com apostar per la connexió entre Saragossa i Pau (Nouvelle Aquitaine) a través de la monumental estació de Canfranc Internacional, que augmentarà la connectivitat de mercaderies i passatgers, millorarà la seguretat transfronterera i impulsarà l'economia de regions aïllades altament dependents del turisme, l'agricultura i la indústria”, ha assenyalat.

Des de la coalició han assenyalat també entre les prioritats d'aquestes polítiques la d'integrar les connexions amb Lisboa i amb Porto des de Santiago de Compostel·la en un sistema d'alt rendiment xarxa, basada en la millora de vies fèrries obsoletes. Aquesta connexió seria assegurar la millor cohesió i connexió de les ciutats i regions geogràficament remotes i perifèriques amb la resta de les capitals europees. La coalició argumenta “la necessitat d'augmentar el nombre de passatgers per quilòmetre a Espanya, que continua sent una mitjana molt baixa en comparació amb altres països europeus i que situen com a ineficients les inversions multimilionàries de fons europeus, ja que no sempre s'ha atès a criteris racionals, mentre les mercaderies continuen transportant-se per carretera, la gent demana millors trens i que no tanquen les seues estacions alhora que es desincentiva l'ús del tren amb trajectes curts en contaminants avions, la qual cosa no ens sembla per a res raonable”, ha abundat Mulet.

La coalició anima a ampliar l'electrificació de la xarxa ferroviària, utilitzar trens híbrids amb hidrogen renovable per als trams no electrificats, augmentar l'eficiència de les terminals intermodals, i incorporar via fèrria en aquells ports i aeroports que manquen d'ella. Quant al transport de persones, és necessari ampliar les xarxes de rodalia existent, modernitzar les línies que no són d'alta velocitat, rellançar els serveis de tren nocturn, actualitzar i finalitzar les connexions transfrontereres i fomentar la demanda aplicant un sistema tarifari just que contemple el menor impacte en el medi ambient i en salut del ferrocarril enfront d'altres mitjans de transport. Finalment ha recordat que ja en el document Espanya 2050, presentat al maig de 2021 pel president del Govern, Pedro Sánchez, es recomanava prohibir els vols en aquells trajectes que puguen realitzar-se amb tren en menys de 2,5 hores.

Pujar