elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís i CHA reclamen respecte pel patrimoni natural i paisatge en l'acte convocat per la “Plataforma a favor dels Paisatges de Terol”

Compromís i CHA reclamen respecte pel patrimoni natural i paisatge en l'acte convocat per la “Plataforma a favor dels Paisatges de Terol”
  • Carles Mulet: “Apostem per les renovables, però rebutgem la bambolla. És necessari una moratòria urgent i diàleg amb el territori”

Una delegació de Compromís amb el senador de Compromís, Carles Mulet i el portaveu de Compromís en la Diputació de Castelló i diputat de Sostenibilitat en el govern provincial, Ignasi Garcia, ha participat hui en la marxa organitzada per la Plataforma a favor dels Paisatges de Terol. La marxa a peu ha tingut com a objectiu el de sensibilitzar a la població de la importància del respecte al nostre paisatge. Ha eixit de Linares de Mora i recorregut els paisatges afectats per la central eòlica «Vacada IV» i les centrals fotovoltaiques «Masia I» i «Masia II», del projecte «Clúster Maestrazgo» promogut en la serra de Gúdar.

Carles Mulet ha fet costat a les zones rurals, el seu paisatge i a les energies netes com a estratègia contra el canvi climàtic però ha rebutjat “els processos de bambolla i especulatius que s'estan donant a conseqüència d'una mala planificació que pot acabar comportant afeccions greus al territori”, per la qual cosa ha demanat “una moratòria d’aquestes infraestructures i diàleg amb els territoris per a veure com, quan i on se situen aquests generadors amb criteris molt estudiats i de consens amb els municipis, per a evitar afeccions o danys irreparables”.

Per la seua part Ignasi García ha fet seua la consigna "renovables sí, però no així". En aqueix sentit, ha defensat el model "descentralitzat" de comunitats energètiques en xarxa que Compromís està impulsant des d'aquesta institució i que té per objectiu reduir la petjada de CO₂ basant-se en la premissa de la "producció solidària" que frene "l'especulació energètica" de les grans companyies i que genere, per contra, més ocupació verda sostenible i "arrelada al territori". La delegació de càrrecs institucionals ha mostrat el suport i solidaritat a la gent de Terol i de la Chunta.

El secretari territorial de Chunta Aragonesista a Terol, José Manuel Salvador, ha destacat que “Compromís i Chunta donem suport a aquest acte perquè compartim les reivindicacions de la Plataforma. Hem de consensuar quin és el model de renovables que resulta més compatible amb la protecció del patrimoni natural de la zona i amb les activitats de turisme rural que s'han consolidat els últims anys. L'expansió de les centrals renovables a aquestes serres, amb la quantitat i dimensions projectades, suposarà perdre molt més del que pretenem guanyar. Resulta incongruent desbaratar espais naturals per a instal·lar energia renovable amb aqueixes dimensions, lluny de centres de consum i de subestacions col·lectores d'avacuació”, ha dit.

Pujar