elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís reclama l’aprovació de l’estratègia estatal per a l’envelliment actiu i bon tracte de les persones majors

Compromís reclama l’aprovació de l’estratègia estatal per a l’envelliment actiu i bon tracte de les persones majors

    El grup parlamentari Compromís ha presentat una proposició no de llei en Les Corts amb què es reclama al govern central que aprove definitivament la paralitzada ‘Estratègia nacional de persones majors per a un envelliment actiu i per al seu bon tracte 2018-21’.

    Com explica la diputada de Compromís, Nathalie Torres “segons les prediccions demogràfiques, una de quatre persones a Europa serà major de 65 anys en l’any 2050. En la mateixa data, es calcula que més de la meitat de la població espanyola serà major de 55 anys, la mitjana d’edat més elevada del món”.

    Sense anar tan lluny, dins del context espanyol ja estem vivint el fenomen de l’envelliment, amb una cinquena part de la població major de 65 anys i un creixement constant de la població major de 80. “Aquesta realitat —ha afegit la parlamentària— requereix una actuació inajornable per part dels poders públics, en el sentit de dissenyar polítiques públiques per a fer front als reptes que venen tant en el futur més immediat com a mitjà i llarg termini”.

    Per part del Govern de l’Estat, fa un temps es va treballar en l’elaboració d’una Estratègia nacional de persones majors per a un envelliment actiu i per al seu bon tracte 2018-2021, impulsada per la Secretaria d’Estat de Serveis Socials i Igualtat (IMSERSO), junt amb el Consell Estatal de Persones Majors.

    Aquesta era la primera estratègia que pretenia impulsar aquest tipus de mesures en l’àmbit estatal i preveia mesures amb la finalitat d’aconseguir una vertadera igualtat per a les persones majors, com ara garantir-los l’accés a tots els béns i serveis; evitar la discriminació per raons d’edat; fomentar la seua participació en la societat o potenciar el moviment associatiu del col·lectiu. “No obstant això, després d’obrir-se un termini per a fer aportacions per part de les persones interessades, que finalitzava el 12 de gener de 2018, mai més es va saber res d’aquesta Estratègia, és per això que amb esta iniciativa parlamentària reclamem la reactivació d’estes mesures tan necessàries per a les persones majors”.

    Així mateix la proposició de Compromís també planteja com diverses organitzacions internacionals i de l’Estat espanyol porten anys treballant i reclamant una Convenció Internacional sobre Drets de les Persones Majors. L’objectiu de la mateixa no és tant crear nous drets com proporcionar un instrument universal per a la protecció dels drets ja existents que garantisca el seu ple gaudi.

    Per a la diputada Nathalie Torres “aquesta convenció hauria de definir conceptes i establir principis i drets com ara, l’autonomia, la dignitat, la suficiència econòmica, la independència, l’accessibilitat, la igualtat i la no discriminació per raons d’edat, la participació i la integració comunitària, la seguretat i no estar sotmés a cap tipus de violència, o la posada en valor de les persones majors pel seu paper en la societat i la seua contribució al desenvolupament. Per aconseguir estos objectius des de Compromís reclamem al govern central que impulse una resolució en l’Assemblea General de l’ONU per a l’elaboració d’aquesta convenció sobre els drets de les persones majors”.

    Finalment Compromís insta al govern central a dirigir-se a les institucions europees per a introduir la discriminació per edat com un motiu de discriminació al mateix nivell que els altres recollits en els tractats i acords de la Unió Europea.

    Pujar