elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís reclama al Govern mesures inclusives perquè les persones majors puguen realitzar gestions en bancs o administració

Compromís reclama al Govern mesures inclusives perquè les persones majors puguen realitzar gestions en bancs o administració
  • La coalició recorda que quasi el 20% de la població se situa per damunt dels 65 anys i que molts productes digitals continuen sent inaccessibles

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha reclamat fer extensius a les persones majors els serveis que s'estan digitalitzant i que estan expulsant d'entre els seus usuaris en aquests segments d'edat. El senador recorda que molts dels serveis que s'ofereix  “no són inclusius, sinó tot el contrari” i que “molts majors no es desenvolupen amb aplicacions, contrasenyes o correus electrònics”.

En el col·lectiu de majors, assenyala Mulet “trobem una realitat forçada que espenta als més majors a digitalitzar-se sense tenir en compte les seues opinions, preferències i aptituds. Han d'adaptar-se sí o sí. És igual que no es manegen. És el que està ocorrent amb la banca digital i la desaparició de sucursals. Molts majors evidencien problemes amb la tecnologia i l'atención telefoònica deixa molt a desitjar, perquè se'ls intenta explicar com han de fer les coses amb un telèfon intel·ligent que ni tan sols saben fer servir, quan abans se'ls atenia amb total normalitat en una sucursal. És més, molts majors volen retirar els seus diners del banc a principis de mes i administrar-se, no que els imposen una app bancària que no sabran utilitzar”.

A l’Estat, per exemple, la población per damunt dels 65 anys representa el 19,77% del total i, no obstant això, “no s'ha millorat ni l'accessibilitat ni la senzillesa als productes digitals per als més majors”. Moltes experiències digitals exclouen directament als majors de les seues propostes de valor i fins i tot si es digitalitzaren, les solucions no cubrirían ni les seues necessitats ni les seues aspiracions.

Així Mulet ha preguntat al Govern per les mesures concretes (amb objectius quantificables i mesurables), que posaran en marxa perquè els ciutadans que no formen part de la digitalització ni ho vagen a formar mai, no queden exclosos de la societat, tal com està ocorrent, i es revertisca la situació actual, així com els plans des de diferents sectors i instàncies com, per exemple, el sector bancari, la gran distribución o l'administración  local.

A penes un 17% dels majors de 75 anys entra a internet diàriament según l'INE i les empreses tecnològiques no escolten als majors. De fet, les condicions en les quals viuen els majors no se solucionen amb Apps. “Pensem, per exemple, en ajuntaments en els quals només es poden reservar la participació d'activitats majors a través  d'internet, o en alguna cosa tan bàsica com fer la compra online en un supermercat. De tràmits a través d'administració electrònica, òbviament, ens oblidem”, remarquen des de Compromís.

Pujar