4 de desembre de 2020 4/12/20

Compromís proposa al Senat reorientar el sector de l'automòbil amb I+D+i cap a una mobilitat elèctrica i sostenible

Compromís proposa al Senat reorientar el sector de l'automòbil amb I+D+i cap a una mobilitat elèctrica i sostenible - (foto 1)

  El senador de Compromís, Carles Mulet, ha reclamat hui un pla per a invertir en I+D+i en el sector de l'automòbil en una setmana en la qual s'han conegut anuncis de tancaments, acomiadaments i expedients de regulació d'ocupació en el sector de la fabricació de vehicles, que travessa una crisi de vendes i producció. Per a Mulet “aquest sector tan important al País Valencià necessita d'un augment en la inversió en I+D+i que supose una espenta a la transició de la producció de motors i vehicles elèctrics, per la qual cosa es necessitarà un volum d'inversió suficient per a equiparar-se a la resta de països d'Europa, els quals porten anys destinant recursos en aquesta línia”.

  El representant de Compromís ha recordat que aquest sector suposa el 10% del PIB estatal i quasi el 20% de les exportacions i que l'estat d'alarma ha suposat una important maçada en les vendes de turismes. “Les previsions per a aquest 2020 són fosques i entenem que en un escenari així és important desenvolupar els motors amb criteris ecològics de futur, per a reduir l'impacte ambiental i rellançar la producció. A més, proposem finançament per a les Pimes, que acostumen a tenir dificultats inassumibles d'accés a fons, per a afrontar també el canvi tecnològic verd”, ha agregat.

  Aitana Mas, diputada autonòmica de Compromís i promotora de la iniciativa ha remarcat que “una de les certeses que ens ha deixat la crisi del covid-19 és, precisament, que la nostra indústria ha d'enfortir-se i reorientar-se. L'etapa de crisi econòmica post-covid l'hem de veure com una oportunitat per a consolidar un nou model productiu més sostenible, més localitzat i més competitiu".

  Per a Mas "la transició ecològica de l'economia no sols significa produir amb menors emissions i diversificar la indústria sinó també reorientar sectors estratègics com el de l'automòbil cap a plans de producció més sensibles i adaptats a la situació de canvi climàtic que estem vivint".

  La moció registrada per la coalició proposa estudiar línies de crèdit adequades a les necessitats de les Pimes del sector de l'automòbil, per a no perdre competitivitat i incentivar inversions en tecnologia més sostenibles dins del Marc Estratègic Pimes 2030 i que es contemplen en el desenvolupament de les Directrius Generals de la Nova Política Industrial Espanyola 2030.

  Pujar