25 de setembre de 2020 25/9/20

Compromís proposa un pla autonòmic per modernitzar els mercats municipals

Compromís proposa un pla autonòmic per modernitzar els mercats municipals - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Compromís proposa un pla autonòmic per modernitzar els mercats municipals - (foto 2)

  La coalició Compromís ha registrat una proposta de resolució perquè les Corts insten el Consell a posar en marxa un ambiciós Pla de Modernització dels Mercats Municipals i que permeta als Ajuntament optar a finançament específic per a aquestes inversions. 

  Compromís ha presentat aquest dilluns la seua iniciativa per anar un pas més enllà de les estratègies cara al xicotet comerç que ha dut a terme el Consell des de 2015. La coportaveu en Corts, Aitana Mas, ha assenyalat que el pla tindrà entre els seus objectius donar suport, a més dels Ajuntaments, a les Àrees Comercials Urbanes i als òrgans de gestió de les Àrees de Promoció Econòmica Urbana.

  El pla llançat per Compromís ve a completar programes com ara el de Mercats Excel·lents o les ajudes d’inversió en equipament d’alguns mercats municipals. “La iniciativa contempla que des de cada ajuntament es coordinen amb la Generalitat per a elaborar uns plans de viabilitat comercial que es paguen entre les dos administracions per a abordar les necessitats d’obres i infraestructures. La iniciativa contempla l’elaboració d’estudis sobre el comerç local pels Ajuntaments mitjançant la concessió de subvencions que, en el pobles de menys de 5.000 habitant suposen el 100% del cost de l’estudi”, ha assenyalat Josep Nadal, president de la comissió d’Indústria, Comerç, Turisme i Noves Tecnologies

  “Estem davant d’un consumidor més exigent i més informat”, ha continuat Nadal, “que demanen una experiència sensorial i agradable a banda del que suposa una compra online. Molts equipaments privats així com a mitjanes i grans superfícies han reaccionat i s’han adaptat a estes noves demandes, mentre la crisi econòmica i l’estricta disciplina pressupostària ha impedit els Ajuntaments  de poder invertir en els espais comercials de titularitat municipal. Si volem un model de comerç de proximitat sostenible i al servei de les persones hem d’encetar plans com el que ara proposem”,.

  Nadal ha recordat que quan el Botànic va començar el seu camí els últims pressupostos elaborats pel PP van contemplar una despesa de 600.000 euros de suport al mercat mentre que el contes dissenyades pel Govern Valencià d’enguany tenen tres milions d’euros pressupostas. “Volem superar eixa quantitat en 2021”, ha apuntat Nadal.

  En el cas de la ciutat d’Alacant, el portaveu de la coalició en l’ajuntament, Natxo Bellido, ha protestat que “el comerç de proximitat és ‘el patito feo’ dels pressupostos municipals. El Pla Edificant, la renda d’inclusió, esperem que aquest pla de modernització no es traduisca amb un pla de PP i C’s per a boicotejar l’acció del Botànic”.

  Pujar