elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís molest amb la 'preocupant indefinició' de Foment amb el Corredor i l'AVE de Castelló a Tarragona

Compromís molest amb la 'preocupant indefinició' de Foment amb el Corredor i l'AVE de Castelló a Tarragona

  El senador de Compromís Carles Mulet ha expressat la seua sorpresa "per la preocupant indefinició" del Ministeri de Foment en aspectes claus i de futur per a la nostra autonomia "com és el futur traçat de l'AVE o si tenen prevista una doble plataforma o seguir la instal·lació del nyap del tercer fil fins a Catalunya".

  En diverses respostes parlamentàries a preguntes de Compromís sobre el traçat, Foment respon que "actualment l'Estudi Informatiu del Tram Castelló-Tarragona del Corredor Ferroviari del Mediterrani es troba en redacció, de manera que el Govern no pot proporcionar la documentació sol·licitada". Aquesta classe de respostes oficials va d'acord amb el "menyspreu" cap al corredor mediterrani, les infraestructures com el túnel passant que necessita València, el sospitós oblit del seu node en l'estratègia europea o la necessària reordenació del trànsit ferroviari de la tercera ciutat de l'Estat.

  Els primers esbossos d'un hipotètic traçat de l'AVE Castelló-Tarragona el desplaçaven per les planes interiors, per on discorre l'A7, però presentava també seriosos problema com per exemple salvar la serra del Desert de les Palmes, o com integrar-lo a la zona. "Seria una afecció seriosa en molts termes municipals, els quals ara per ara, cap preveuen en la seua planificació urbanística aquesta nova barrera. Per això, siguem proAVE o crítics amb l'AVE, els municipis entre Castelló i Tarragona han de saber com els pot afectar i actuar en conseqüència quan abans millor", ha indicat Mulet.

  "Fa la sensació que no tenen ni previsió de posar una plataforma per a l'AVE entre Castelló i Tarragona. Entenem que han d'analitzar i estudiar projectes com el de la doble plataforma d'ample europeu que exigeixen lobbys cada vegada més convençuts, grans empreses i col·lectius socials valencians perquè ens hi juguem el nostre futur i el tercer fil és un menú que no ens agrada ni ens mereixem" , ha retret el senador territorial.

  Compromís tem ara que l'aposta siga pel tercer fil afegit a la línia convencional com s'ha fet entre Castelló i València "en comptes d'un AVE real", tot i això "veiem com no han fet res, no han posat el tercer fil i no saben ni si faran l'AVE entre la segona i la tercera ciutat de l'estat, quelcom que ens preocupa en gran manera".

  "L'altra cara d'aquesta indefinició, falta de criteris, lleialtat i objectius 'd'Estat' la veiem en els ports que segueixen desconnectats, les mercaderies condemnades a perilloses carreteres, la nostra economia perdent competitivitat i els passatgers viatjant en temps inassumibles per al segle XXI".

  Els senadors de Compromís insistiran en aquesta qüestió en la propera compareixença del ministre de Foment, al qual li han demanat a més una reunió "perquè en el document Study on Mediterranean TEN-T Core Network Corridor de la UE aquest tram està inclòs i ja no poden callar per més temps", ha agregat Mulet.

  "Des de posicionaments ecosocialistes hem estat sempre crítics amb el model de l'AVE, un tren que requereix una plataforma única que destrossa el territori. De fet el desmantellament del ferrocarril "normal" ha estat ocasionat per l'aposta de l'AVE, un tren elitista i per a un sector petit de la població. En canvi, hi ha alternatives com la Velocitat Alta, adequar les línies existents per possibilitar trens de gairebé les mateixes prestacions que l'AVE però amb molt menys impacte". "Tot i això, s'han dedicat a invertir en AVE a zones del territori espanyol sense demanda ni densitat de població, mentre menystenen al nostre territori". La preocupació pel traçat entre l'AVE Castelló-Tarragona no és un tema intranscendent. "Siguem o no proAVE, si crearan entre València i Barcelona un tap com ara els municipis han de saber la previsions ja que si opten per l'AVE, aquest necessitarà unes vies i plataforma sepadara i la costa de la Plana i el Maestrat no disposen ja de territori suficient després de l'AP7, N340, variants i ferrocarril, com per a una nova plataforma" ha conclòs.

  Pujar