4 de desembre de 2020 4/12/20

Compromís: "El Govern no preveu mesures fiscals per a sostenir les farmàcies del món rural amb viabilitat econòmica compromesa"

Compromís: "El Govern no preveu mesures fiscals per a sostenir les farmàcies del món rural amb viabilitat econòmica compromesa" - (foto 1)
  • Compromís va traslladar la preocupació de farmacèutics rurals de la província de Castelló, els establiments de la qual son tractats com si foren urbanes i de gran facturació. La coalició ha presentat una moció sobre aquest tema

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha lamentat que el Govern no haja mogut un sol dit per a reconèixer les particularitats de les farmàcies del món rural amb un tracte fiscal diferenciat, malgrat comptar en el territori valencià amb un nombre destacat de farmàcies que són poc rendibles per als seus propietaris. A Castelló existeixen 40 farmàcies VEC (de Viabilitat Econòmica Compromesa), fins a 78 en tota l'autonomia, és a dir farmàcies que facturen menys de 200.000€ anuals i que no aconsegueix el 11,4% de la facturació d'una farmàcia mitjana.

La farmàcia rural, en sí, és una farmàcia essencial i consegüentment haurien de cuidar-la. En moltes ocasions són els únics sanitaris existents al poble, per la qual cosa Mulet va preguntar per les actuacions que el Govern preveu prendre per a contribuir a la seua pervivència, amb mesures com una bonificació de la quota mensual d'autònom o quedar eximit íntegrament depenent de la facturació. “El Govern ens contesta que això implicaria modificar la Llei 20/2007, d'11 de juliol, de l'Estatut del Treball Autònom i que fer-ho en funció dels ingressos derivats de la seua activitat era una de les qüestions que s'estaven analitzant en l'anterior legislatura en la Subcomissió per a l'estudi de la reforma del Règim Especial de Treballadors per Compte Propi o Autònoms, havent caducat els estudis i tràmits realitzats arran de la dissolució de les Corts, sense que s'haja constituït fins al moment cap Comissió ni Subcomissió o Ponència en la present legislatura”, ha assenyalat Mulet.

El representant de Compromís, que ha presentat ja una moció en aquest sentit ha assenyalat que l'actual regulació “ha creat una bossa de farmàcies tremendament rendibles (les establides en grans nuclis de població) i una xarxa de farmàcies (les rurals) absolutament inviables, tot i que són les realment essencials per a l'equitat en l'accés al medicament i la cohesió del nostre sistema sanitari”. En aquest sentit Mulet ha assenyalat que “batallarem fins al final per l'èxit de la moció que reclama mesures compensatòries per a les farmàcies més desfavorides, que ha estat consensuada amb la Societat Espanyola de Farmàcia Rural (SEFAR), perque són necessàries mesures urgents”.

La coalició plantejarà la qüestió en el proper Ple ordinari, on es debatrà el suport als autònoms, demanant mesures més ambicioses per a aquests treballadors del món rural.

Pujar