elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromis: "El Govern evidència no ha fet res en 7 anys per a ajudar a l'agricultura valenciana afectada pel veto rus"

Compromis: "El Govern evidència no ha fet res en 7 anys per a ajudar a l'agricultura valenciana afectada pel veto rus"

    El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, va presentar una sèrie de preguntes al Govern, després que La Unió de Llauradors xifra en 1.650 milions d'euros la caiguda de les exportacions agroalimentàries espanyoles a Rússia a causa del veto iniciat en 2014, i l'alerta que el dany és "molt important" al País Valencià per a productes com el caqui, els cítrics o la magrana.
     
    Aquest veto va entrar en vigor en resposta a les sancions que la Unió Europea va interposar en el seu moment a Rússia pel conflicte amb Ucraïna i l'annexió de Crimea, i s'acaba d'aprovar prolongar-lo fins a finals de 2021, malgrat ser un tema recurrent a l'inici d'aquest veto, aquest s'ha mantingut però ha desaparegut de l'opinió pública, malgrat la gravetat de les seues repercussions.
     
    Mulet va preguntar si ha quantificat el Govern els efectes del veto rus als productes agrícoles valencians? quines accions ha emprés o pensa emprendre el Govern per a compensar al sector primari valencià dels efectes del veto rus? O Quines mesures ha adoptat o pensa adoptar el Govern per a intentar aconseguir la fi d'aquest veto rus a productes valencians?.
     
    El Govern afirma que amb la finalitat de pal·liar les conseqüències d'aquesta situació, la Comissió Europea, a proposta d'Espanya i altres Estats membres, va anar posant en marxa successius paquets de mesures excepcionals amb caràcter temporal per a una sèrie de productes del sector hortofructícola que van finalitzar el 30 de juny de 2018. Espanya va rebre per aquestes mesures entre 2014 i 2018 un total de fons de la UE de 81,5 milions d'euros, dels quals 38,6 milions d'euros han sigut per a fruita dolça i 28,5 milions de € per a cítrics. “ És a dir, des de juny de 2018, no s'han adoptat ajudes ni mesures”.
     
    El Govern afirma que actualment existeixen eines en l'Organització Comuna de Mercats Agraris (OCMA) i, precisament, és també objecte de la negociació i la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) millorar el seu disseny, la seua agilitat i la seua eficàcia, l'acord de la qual vol aconseguir-se, que és el mateix que no dir res.
     
    Tot això demostra, segons Mulet, que el Govern més enllà d'eixa suposada reclamació d'ajudes la UE ( que va ser compartida amb altres països), no ha adoptat cap mesura dins de les seues competències, desconeix els efectes del veto en els productes valencians, no ha adoptat mesures pròpies per a compensar al camp valencià, ni ha adoptat cap mesura per a aconseguir el veto rus “ tot es limita en un bucòlic “farà costat a la Comissió Europea en totes les iniciatives negociadores perquè aquesta situació finalitze ””, mentre portem 7 anys on el camp valencià ha vist tancat un dels seus principals mercats, amb mesures europees insuficients, i això ha obert la porta al fet que països com Turquia, amb pràctiques deslleials i usant fitosanitaris prohibits a la UE, s'haja fet amb el mercat rus del qual serà molt complicat recuperar l'espai amb un competidor amb uns preus de producció molt inferiors als valencians, per menys garanties fitosanitàries o laborals”.

    Pujar