elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromis: "El Govern esquiva el compromís d'un nou model de finançament per a acabar amb el maltractament al País valencià que va signar al gener de 2020"

Compromis: "El Govern esquiva el compromís d'un nou model de finançament per a acabar amb el maltractament al País valencià que va signar al gener de 2020"
  • Mulet ha recriminat que el Govern fie un nou model a un nou mercadeig entre CCAA i partits polítics i obvie el cas valencià

El Senador de Compromís, Carles Mulet, va presentar recentment una pregunta escrita al Govern respecte a la urgència de dotar al País Valencià d'un finançament just, que ha sigut ara resposta pel Govern

Mulet va recordar en la seua interpel·lació que l'acord d'investidura entre el Psoe i Compromís, signat en tres de gener de 2020 tenia entre els seus compromisos una reforma del sistema de Finançament autonòmic, ja que l'actual model de finançament, pendent de renovació des de 2014, ha resultat especialment lesiu per a País Valencià en termes de finançament mitjà per població ajustada, la qual cosa ha afectat negativament els serveis que reben les valencianes i valencians.

EL PSOE va signar al gener de 2020, que el Govern es comprometia a dur a terme al llarg d'aquesta legislatura la reforma del Sistema de Finançament Autonòmic a través d'un calendari detallat amb les diferents fases d'aquesta reforma . L'acord textual, signat pel PSOE afirmava que “Aquest compromís es materialitzarà en què en els huit primers mesos posteriors a la investidura, el Govern d'Espanya presentarà una proposta del nou Sistema de Finançament Autonòmic, mitjançant el qual es garantisca un finançament just i constitucional per als valencians i valencianes.

Mentre aquesta reforma no es produïsca, en els pressupostos generals de l'Estat es garantirà a la Generalitat Valenciana la prestació dels serveis públics al mateix nivell que la resta de l'Estat.

Mulet ha remarcat que “ Hem vist una vegada més, com allò signat pel PSOE no es compleix. La pandèmia no pot servir d'excusa per a tot, ja que un finançament just són també instruments perquè els valencians i valencianes puguem afrontar de manera equitativa la lluita contra els efectes del pandèmia.

A les preguntes En quin estat està la proposta del nou Sistema de Finançament Autonòmic, mitjançant el qual es garantisca un finançament just i constitucional per als valencians i valencianes?

Com ha garantit el Govern a la Generalitat Valenciana la prestació dels serveis públics al mateix nivell que la resta de l'Estat?

La resposta del Govern, és per al senador, decebedor “comencen amb una innecessària defensa d'aquest model tan injust, afirmant que l'actual Sistema de Finançament Autonòmic (SFA) va ser acordat per totes les Comunitats Autònomes en el si del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) i ratificat posteriorment per les mateixes en Comissió Mixta. El SFA se sustenta en uns criteris objectius i defineix una sèrie de regles, magnituds i variables que són utilitzades per a determinar els recursos que cada Comunitat ha de percebre a través del Model.

Sobre aquest procés de reforma del SFA, el Govern ha traslladat el seu compromís de poder disposar pròximament d'un esquelet bàsic del qual serà el pròxim model de finançament autonòmic, al qual seguirà, una vegada aconseguits els consensos exigibles - tant en el si del CPFF, com fora d'ell, a través de la negociació entre les forces polítiques-, la proposta i tramitació de les lleis necessàries per a la seua materialització.

Tot això, amb el convenciment que les Comunitats Autònomes acudiran a les corresponents reunions d'aquests òrgans amb la millor de les actituds, per a aconseguir tancar un nou model que siga just, durador, solidari i que garantisca la igualtat en l'accés als serveis públics. D'altra banda, per a abordar la reforma del SFA, ha de tindre's en compte la seua interrelació amb la reforma tributària que també està en l'agenda d'aquest Govern. Els avanços en la reforma tributària juguen un paper fonamental en els recursos de les CCAA en general i el SFA en particular, per la qual cosa han d'emmarcar-se en el procés de reforma del Sistema.

 Per a Mulet, aquesta resposta és indignant “ni reconeixen l'obligació que van assumir, han passat 20 mesos, i tenien 8 per a presentar un nou model just per als valencians, ara ho deixen tot sense data, una negociació entre CCAA i de negociació entre forces polítiques, deixant en paper banyant el signat fa 20 mesos, perquè en cap moment reconeixen l'existència d'aquest acord, ni assumeixen la situació extrema del País Valencià i ho fien tot de nou al mercadeig entre forces polítiques. La paraula del PSOE val ben poc, siga verbal o escrita, segons sembla”.

Mulet ha recordat que PIB per càpita dels valencians segueix en la posició 12 i el finançament per càpita segueix per davall de la mitjana estatal, segons reflecteix un estudi elaborat per la Cambra de Comerç d'Espanya i el Consell General d'Economistes d'Espanya. cada valencià rep 1.000 euros menys que un càntabre, o que la bretxa entre la mitjana estatal i la valenciana quant a les transferències per habitant ens situen ja en 400 euros menys respecte a la mitjana, L'aportació valenciana per càpita a l'Estat ens situa en la posició 4, la qual cosa implica una anomalia clara del sistema.”

Pujar