30 de novembre de 2020 30/11/20

Compromís: "La falta d’actuacions de les confederacions posa en risc a la població"

Compromís: "La falta d’actuacions de les confederacions posa en risc a la població" - (foto 1)

  El portaveu de Compromis en el Senat, Carles Mulet, recorda com les confederacions prohibeixen als ajuntaments tindre iniciativa mentre no fan res.

  Segons Mulet, cada any a l’apropar-se el setembre i per extensió els episodis de fortes pluges, es torna a posar en risc a la població i els béns per l’estat lamentable de conversació de rius i barrancs al llarg del País Valencià, on les tres confederacions en les quals es troba el territori valencià ( Ebre, Xúquer i Segura), de nou han deixat per fer les grans actuacions en matèria de neteja i conservació dels llits. “ cada any hem de lamentar els devastadors efectes que tenen sobre béns, poblacions, infraestructures i seguretat els desbordaments de rius i barrancs produïts per les pluges intenses al País Valencià. Que ploga com plou no es pot evitar, però fer les actuacions necessàries i previstes, per mitigar els efectes, sí que és una cosa que es podria fer, i no es fa” 

  El senador territorial i portaveu de Compromís, Carles Mulet, ha titllat d’injust que els ajuntaments valencians siguen constantment els afectats pels episodis de gotes fredes i pluges torrencials que produeixen efectes nefastos i costos quantiosos per l’escassa previsió, falta de neteja de canyes i d’aquelles actuacions previstes al territori valencià en el Pla Antirriuades.
   
  En l’actualitat 136 valencians es troben amb risc d’inundació. 48 poblacions amb un risc alt i 88 amb un risc mitjà. Del Pla Antirriuades (PGRI) segueixen sense executar-se obres com el drenatge de la Rambla d’Alcalà de Xivert, l’Adequació del Quadro de Santiago, a Benicàssim, la canalització del barranc Juan de Mora a Nules, l’ampliació del desguàs del riu Sec a Castelló, la derivació del barranc de la Saleta (Aldaia), el drenatge de la conca del Poyo (Parc Natural de l’Albufera), condicionament del riu Túria, canalització del Carraixet, el Pla General d’Inundacions del Xúquer, motes de defensa, el drenatge del riu Vaca, el drenatge de la rambla Gallinera, del riu Gorgos, l’adequació dels barrancs del riu Girona, del barranc Fondo i la rambla de Albir, l’adequació del riu Amadorio, les preses de Montesa, Sallent i Vilamarxant, la laminació en el Barranc Fondo i la recuperació de l’Estany de Cullera.

  Compromís ja va exigir via moció en el Senat, una proposta en la qual s’instava  al Govern a recuperar les actuacions pendents d’executar en territori valencià per evitar les riuades i, de forma urgent, aquelles cancel·lades per Acuamed des de 2007 i que comptaven amb la tramitació administrativa realitzada per a la seua execució en el termini més breu possible. En l’ordre d’execució, la coalició va reclamar atendre com a prioritaris aquelles obres on seguisquen existint perills per a la població i aquelles que evitarien evitables nous danys materials i afeccions econòmiques pels ajuntaments.

  Pujar