elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís exigeix invertir només en les infraestructures efectives per a protegir la costa

    La diputada i portaveu de Compromís a la Comissió de Medi Ambient, Aigua i Ordenació del Territori, Graciela Ferrer; i el diputat i portaveu de la Comissió d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Josep Nadal, han presentat una proposta a les Corts Valencianes per a exigir al Govern d’Espanya que s'avalue el grau de funcionalitat dels projectes i mesures ja adoptats al llarg de la costa de la Comunitat Valenciana, pel que fa a protecció efectiva de les platges i dels ecosistemes, així com que s’analitze l’estructura fluvial pel que fa a l’aportació de sediments a la costa i les possibles intervencions de millora, tenint en compte els efectes del canvi climàtic. I que, a la vista d’aquesta avaluació, paralitze i adapte les actuacions de protecció de la costa no efectives i execute les efectives.

    Segons la diputada Graciela Ferrer, “per a protegir la costa cal entendre no sols la dinàmica litoral, sinó també els efectes de les polítiques urbanístiques i forestals terra endins”. I, a més a més, “gastar diners en infraestructures que s’enduu la mar, no és bo ni per a les platges ni per a les persones propietàries de cases en zones de costa”, ha afegit el diputat Josep Nadal.

    Els riscos sobre el litoral no són sols qüestió de l'augment del nivell de la mar, ja que també s'ha de tenir molt en compte la meteorologia, i tots els escenaris pronostiquen que, a la zona del País Valencià, tot i que les sequeres cada vegada són i seran més llargues i habituals, també seran més habituals els episodis de pluges torrencials que incrementaran la seua intensitat. Això es tradueix en menys dies de pluja, però de pluges molt intenses, que ens poden fer veure episodis amb inundacions com la passada DANA, o el pas de temporals com el Glòria de forma molt habitual, que es veurà agreujat per la situació d’invasió dels barrancs, canals i llits de rius per la pressió urbanística.

    Per posar alguns exemples de les intervencions que s'han fet o s'estan fent al nostre litoral cal citar el de les platges de Dénia, on la lluita per mantenir-les es remunta als anys 80 del segle passat, en que es presenten diferents projectes de regeneració de platges, en aquest cas per a les platges de l'Almadrava i les Deveses al nord de la població, primer amb espigons i aportaments d’arena que es van demostrar inútils i acaben retirant-se, fins al punt que aquestes intervencions han anat repetint-se fins a l’actualitat, tant com mentre es registra aquesta iniciativa s’estan efectuant nous aportaments d’arena a llocs on fa uns mesos se’n va introduir per recuperar una platja.

    Altre cas és de les platges del Saler, el 2016, que després que un temporal les erosionara, es va plantejar intervenir a les de Pinedo i construir dos espigons. Tot això mentre es portava 38 anys intentant regenerar el cordó dunar de la zona.

    “Tant Dénia com el Saler són només dos dels nombrosos exemples d'intervencions que es fan al territori valencià i que, any rere any, es demostra que no són útils i que suposen un cost econòmic, però també ambiental, que ens haurem de plantejar si paga la pena, a més de constatar que no es tracta de problemes puntuals sinó que parlem d’un problema general a tota la costa valenciana, i que per tant necessita mesures de gestió globals”, han explicat els diputats de Compromís.

    D’altra banda, “també proposem amb aquesta iniciativa que s'elaboren estudis detallats de la dinàmica sedimentària litoral (fluxos, granulometria), dels impactes ambientals sobre els ecosistemes, tant els dunars (on es dipositen els sediments), com els submarins (dels que s’extrauen els sediments i dels pròxims a la zona on són dipositats), tenint en compte l'actual context de canvi climàtic, posant especial èmfasi en l'augment del nivell del mar i la major intensitat dels episodis de tempestes, tant a escala general de la costa de la Comunitat Valenciana com a escala local de cada actuació, en cadascuna de les intervencions que estiguen planejades o les futures. I que es donen solucions factibles i sostenibles davant l'actual context de canvi climàtic a les persones afectades pels repetits processos d'inundacions i desperfectes propis de zones de costa en regressió”, han conclòs Ferrer i Nadal.

    Pujar