elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís demana prioritzar la compra de productes de proximitat en menjadors públics per ajudar el sector agrari local

    El diputat i portaveu de Compromís a la Comissió d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Josep Nadal, ha presentat una proposta per tal que les Corts insten al Consell per a que als plecs de condicions dels concursos dels àpats servits en restaurants i menjadors col·lectius, de titularitat pública o sostinguts majoritàriament amb fons públics, incorporen criteris sobre reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, la valorització de l’ús de productes de qualitat diferenciada i d’aliments procedents de circuits curts de comercialització, i també que una quantitat mínima dels productes dels àpats en estos centres procedisquen de la producció ecològica. En aquest últim criteri, Compromís proposa una quantitat mínima del 10% al 2021, del 15% al 2022 i del 20% al 2023.

    Segons Nadal, “estem en una situació de crisi climàtica, i això ho sabem bé en aquests moments de pandèmia. I no és lògic que les administracions públiques, que són les que han de donar exemple, no tinguen uns criteris exigents socialment i ambientalment. Per això, des de Compromís demanem que hi haja una quantitat mínima de producció ecològica en les compres d'aquests menjadors, que vaja del 10% l'any que ve, fins al 20% el 2023”.

    “Però la proposta va més enllà de ser una proposta ambiental, ja que no es poden complir aquestes exigències sense apostar i ajudar al nostre sector primari que ha demostrat durant aquesta crisi de la COVID-19 que, si podem omplir les taules per a menjar, és gràcies a la ramaderia, la pesca i l'agricultura que envolta els nostres pobles”.

    “Per això, prioritzarem que el transport dels productes siga el més curt possible, perquè no podem entendre com, produint al costat de les nostres cases productes agraris i pesquers de la millor qualitat, ens arriben a la taula productes de l'altra punta del món, contaminant durant tot el trajecte, sense saber ben bé com s'han produït, com tracten a les persones que els produeixen o si són respectuosos amb el medi, mentre les persones que es dediquen a l'agricultura, la pesca i la ramaderia dels nostres pobles no poden vendre els seus productes, o el que els paguen és de misèria”.

    “És a dir, volem garantir la sobirania alimentària del nostre territori protegint el nostre entorn, ajudant els productors i les productores locals que són les persones que la fan possible. I també volem millorar l'alimentació que presten les nostres institucions públiques, perquè entenem que amb canvis xicotets, com aquestos, és com canviarem el món”, ha conclòs el diputat Josep Nadal.

    Pujar