22 d’octubre de 2020 22/10/20

Compromís demana al Govern central la revisió de les restriccions en l’aforament dels esdeveniments culturals

  El diputat de Compromís i president de la Comissió d’Educació i Cultura en les Corts Valencianes, Jesús Pla, ha presentat una proposta per tal que el parlament valencià demane al Govern d’Espanya que reconega la indústria cultural com un sector especialment perjudicat per la pandèmia i que revise les restriccions en l’aforament dels esdeveniments culturals, seguint sempre les mesures i protocols de seguretat sanitària per tal de garantir el major accés possible.

  Segons Pla, “el confinament i la paràlisi de tots els espectacles va tindre ja dures conseqüències per als seus professionals, però mesos després de la fi de l’estat d’alarma, les mesures de restricció d’aforaments, entre d’altres, continuen posant entrebancs a la recuperació del món de l’espectacle”.

  A més a més, “esta crisi causada per la COVID-19 se suma a la ja feble situació que durant anys estan patint en el sector cultural i dels espectacles. L’elevada estacionalitat, el caràcter intermitent de la majoria d’activitats desenvolupades pels professionals del sector o l’escassa importància que algunes administracions han donat a esta indústria són factors que l’afecten greument. No pot ser que des del Ministeri de Cultura es mire cap a un altre costat, ja que cal donar un respir a esta part de la indústria cultural”.

  D’altra banda, “en l’àmbit de la Generalitat, i a diferència de l’àmbit estatal, sí que hem vist actuacions importants per a la protecció i promoció del sector cultural, moltes d’elles englobades en el pla Reactivem per al qual s’han destinat quatre milions extraordinaris, que se sumen als 130 milions ja pressupostats per a l’any 2020”.

  “Cal recordar que la cultura suposa més d’un 3% del PIB valencià i més del 3% de l’ocupació total del nostre país. Estem parlant de milers de professionals de la dansa, el teatre, la música, el circ, l’audiovisual i un llarg etcètera que durant molts mesos han vist paralitzades les seues professions i en molts casos també els seus ingressos i que no sembla que vagen a recuperar tampoc la normalitat a curt o mig termini”.

  “Per això cal que des del Govern del Botànic es continue amb els plans de reactivació de les agendes culturals i esdeveniments programats per la Generalitat, sota l’estricte compliment de tots els protocols de seguretat sanitària. I que aprofundisca en les accions del Pla Reactivem, amb la flexibilització i l’adaptació d’aforaments als espais culturals per tal de poder garantir el major accés a la cultura possible. Sense oblidar la importància d’augmentar la protecció de productors, creadors, promotors i altres estructures culturals valencianes per pal·liar els efectes sobre la indústria cultural a conseqüència de la pandèmia de la COVID-19, amb l’increment de les partides pressupostàries destinades a tal efecte”, ha conclòs el diputat Jesús Pla.

  Pujar