26 de gener de 2020 26/1/20

Compromís demana al Govern central impulsar l’ús de polseres telemàtiques per als maltractadors

Compromís demana al Govern central impulsar l’ús de polseres telemàtiques per als maltractadors - (foto 1)

  La portaveu adjunta de Compromís a les Corts Valencianes, Mònica Álvaro, ha presentat una proposta per tal que el parlament valencià inste el Consell a instar el Govern central a aplicar les mesures necessàries per a impulsar l’ús de polseres telemàtiques per als maltractadors amb ordre d’allunyament, potenciant així el seu ús preferencial front d’altres sistemes que recauen sobre les víctimes, especialment en els casos en els quals la víctima es considere en risc alt o extrem.

  Segons la també portaveu de Compromís a la Comissió de Polítiques d’Igualtat de Gènere i LGTBi, “un dels problemes és que actualment tenen prevalença els sistemes d'alerta en els que la responsabilitat de donar avís als Cossos de Seguretat, davant un incompliment de les ordres de protecció, recau sobre la víctima”.

  “En este sentit, des de Compromís considerem que cal potenciar i activar recursos i sistemes que recaiguen directament sobre l'agressor, com poden ser les polseres telemàtiques que existeixen per als maltractadors, però que actualment no són utilitzades de forma general. Estos dispositius alerten a la policia quan l'agressor incompleix l'ordre d’allunyament i permet reaccionar amb major marge de temps, alliberant a les víctimes i generant un efecte dissuasiu cap als agressors”, ha explicat.

  “Hi ha hagut casos en els quals les dones no van tindre temps per alertar a la policia en ser atacades, malgrat estar sota custòdia policial. I les polseres telemàtiques poden suposar l'oportunitat de salvar les seues vides. Hem de lamentar que, tot i que el poder judicial disposa des de 2009 d’este dispositiu i malgrat la seua eficàcia, és un mecanisme infrautilitzat”.

  “A més a més, les víctimes de violència masclista no són les responsables de la situació en la qual es troben. Per tant, no són ni han de ser les qui alteren la seua vida, no són ni han de ser les que tinguen la responsabilitat de controlar que aquells que les van maltractar complisquen o no amb les ordres judicials. Les víctimes no han de ser sotmeses a la responsabilitat, a la pressió i a la por de viure alertes per si el seu maltractador decideix incomplir les ordres judicials”.

  “La lluita contra les violències masclistes requereix el compromís de totes les institucions, de tota la societat. Al gener de 2018 les Corts ja aprovaren una declaració institucional demanant al Govern d’Espanya l’aplicació de les mesures necessàries per a fer efectiu l’ús de les polseres telemàtiques en els maltractadors. Però donat que encara no s’ha fet res des del Govern central, i sent conscients que hem de posar en marxa recursos efectius, tots els recursos dels quals disposem i que facen falta per garantir una societat lliure on cap dona siga agredida, violada o assassinada, presentem esta proposta que esperem tinga el suport de tot l’arc parlamentari”, ha conclòs la diputada Mònica Álvaro.

  Pujar