2 de desembre de 2020 2/12/20

Compromís demana al Govern central impulsar el vot electrònic per recuperar la participació electoral dels residents a l’estranger

  El diputat de Compromís a les Corts, Jesús Pla, ha presentat una proposta per tal que el Govern espanyol inicie un estudi sobre la possibilitat d'incorporar el vot electrònic i/o el vot anticipat presencial per facilitar i garantir el dret de vot a totes i tots els espanyols residents en l'estranger, atenent a les experiències ja desenvolupades en algunes comunitats autònomes de l’Estat i en països d’arreu del món.

  Segons Pla, “la possible solució a l’escasa participació en el vot de residents en l’estranger pot ser el vot electrònic que en alguns països europeus ja s’ha implantat, com ara Bèlgica que va ser pionera i Estònia on s'utilitza des de l'any 2005. A l’Estat espanyol, el País Basc, Catalunya i Galícia ja han provat aquest sistema en les eleccions als seus respectius parlaments, així com en consultes municipals o d’altres institucions, que també s’han dut a terme al País Valencià i a Andalusia”.

  “I també es podria explorar la via del vot anticipat presencial. A Noruega es va incrementar la participació en alguns punts percentuals en l’any 1999 quan el 16 per cent dels vots emesos van ser anticipats. En el context espanyol, Astúries ja preveu la possibilitat d'implantar aquest vot. Açò facilitaria la participació a aquelles persones que tinguen previst anar-se’n fora de l’Estat espanyol en períodes propers a eleccions amb la impossibilitat de realitzar els tràmits necessaris per a la votació a temps”.

  “És per això que des del Govern central s’han d’eliminar de forma immediata tots els obstacles existents de tipus tècnic, pràctic i econòmic a l'exercici lliure del dret al vot dels espanyols residents en l'estranger. Ara mateix, donat que no s’han resolt tots els entrebancs, a les eleccions de diumenge 10 de novembre ens trobem amb que al voltant de 224.000 persones haurien pregat el vot, respecte dels 2’5 milions d’espanyols que actualment viuen a l’estranger”, ha explicat el diputat de Compromís.

  “Així, amb els problemes burocràtics i els retards que caracteritzen el vot pregat, la participació final mai supera el 7 per cent dels vots reals. Una xifra que s’allunya de manera alarmant del 73 per cent de participació mitjana que es registra a les eleccions generals des de l’any 1977. Cal incidir que tot això ocorre des de la reforma de la Llei Orgànica del Règim Electoral General de l’any 2011 a la qual van donar suport PP, PSOE, CIU i PNB. Amb aquesta reforma, entre altres aspectes, es va modificar l’article 75 sobre l'exercici del dret al vot dels espanyols residents de manera temporal o permanent en l'estranger, i es va introduir la sol·licitud de vot, l'anomenat ‘vot pregat’. La instauració d'aquest sistema ha suposat una caiguda substancial de la participació, ja que abans de la introducció del vot pregat votava, de mitjana, el 35 per cent dels residents en l'estranger”, ha afegit Jesús Pla.

  Pujar