22 de gener de 2021 22/1/21

Compromís demana al Govern que acabe amb la Llei Mordassa i que garantitze que la discriminació per llengua tindrà sancions

Compromís demana al Govern que acabe amb la Llei Mordassa i que garantitze que la discriminació per llengua tindrà sancions - (foto 1)
  • Carles Mulet: “Exigim un respecte a la Guàrdia Civil cap als valencianoparlants. Ens és igual que no el parlen, però demanem que no es maltracte a ningú i se sancione a qui ho faça”

El Govern ha assenyalat en una resposta al portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet que, en l'àmbit de la Guàrdia Civil, “tota actuació que supose discriminació o assetjament per raó de llengua suposa una infracció molt greu” prevista en la Llei orgànica 12/2007, de 22 d'octubre, del Règim Disciplinari de la Guàrdia Civil. Mulet va realitzar diverses preguntes arran de la denúncia de la Plataforma per la Llengua contra dos agents de la Guàrdia Civil de Tavernes de la Valldigna per abús i discriminació lingüística, ja que, pel que sembla van impedir a dos joves expressar-se en valencià i segons la versió dels denunciants “se'ls va amenaçar amb aplicar-los la Llei de Seguretat Ciutadana, més coneguda com a Llei Mordassa”.

Sense voler prejutjar a ningú, Mulet ha lamentat que “siguen sempre una constant les denúncies per menyspreus i vexacions cap a qui parla en valencià o altres llengües de l'Estat diferents del castellà, cosa que és inaudit en cas d'altres llengües i una anomalia en un país pluricultural com el nostre”, per la qual cosa ha demanat “respecte” cap a totes les persones. “Ens és igual que no el parlen, però demanem que no es maltracte a ningú i se sancione a qui discrimine per raó de llengua”, ha afegit.

La coalició va preguntar al Govern si en el cas descrit seria aplicable la Llei Mordassa, quan pensen derogar aquesta controvertida Llei, si van actuar els agents degudament, quants dels agents s'han interessat per conèixer el valencià, si es fomenta el seu aprenentatge i si s'han investigat els fets des de la Delegació del Govern. “El Govern continua contestant el que li dóna la gana i no el que interessa als representants electes, la qual cosa diu ben poc de la transparència i respecte cap als drets de diputats i senadors, però admeten que tenen com a prioritat derogar la denominada Llei mordassa”, ha assenyalat Mulet “pel que demanem que deixen d'aplicar-la d'una vegada i d'amenaçar amb ella als ciutadans”.

Mulet coincideix que es tracta d'una llei fallida que ha de ser eliminada i substituïda per una nova Llei de seguretat ciutadana moderna, adaptada inequívocament als valors constitucionals, consensuada i que oferisca també un marc d'actuació per a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat generant-los certitud i seguretat.

Pujar