elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El 33,5% de les companyies valencianes té dificultat d'accés a matèries primeres pel coronavirus

El 33,5% de les companyies valencianes té dificultat d'accés a matèries primeres pel coronavirus
  • A més, el 28,4% de les empreses mostra problemes de trencament d'estoc i han hagut de pal·liar les dificultats amb mesures organitzatives en la meitat dels casos

Una enquesta del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana revela que el 33,5% de les companyies valencianes en les quals desenvolupen la seua activitat Enginyers Industrials col·legiats, mostra dificultat en l'accés a matèries primeres. A més, el 28,4% manifesta problemes de trencament d'estoc, el 27,8% té dificultat en l'accés a canals de venda i el 17% de les empreses tenen problemes d'accés a mà d'obra qualificada.

És el que es desprén de l'enquesta llançada pel Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana (COIICV) realitzada el 12 de març del 2020, a les 17.00, abans de la Declaració de l'Estat d'Alarma per part del Govern.

L'objectiu, en la qual ha participat al voltant del 15% del col·lectiu, ha sigut recaptar informació, entre els més de 3.500 professionals col·legiats amb els quals compta el COIICV, sobre l'impacte que el virus COVID 19 està tenint en el teixit industrial i empresarial de la Comunitat Valenciana.

Aquestes dificultats, segons mostren les xifres de l'enquesta, ja han sigut pal·liades en el 54,9% dels casos amb mesures organitzatives referent a l'establiment d'alternança en torns de treball i reserva de mà d'obra. En segon lloc, un 29,5% ha reduït la capacitat de producció i el 13,4% ha optat per la cerca de nous proveïdors o per l'alternança entre proveïdors usuals (9,8%).

En un menor percentatge, es troben la implementació d'altres alternatives com són l'alternança en els canals de venda (7,1%) o el desviament de producció a altres centres (3,6%).

Afecció en aspectes empresarials i de negoci

En el qüestionari es destaca que, malgrat que molts dels col·legiats desconeixen quin serà l'impacte econòmic concret sobre el volum del negoci de les companyies en les quals desenvolupen la seua activitat, el 30,9% manifesta que serà d'entre el 10 i el 50% sobre el volum del negoci, indicant, un 8,4%, que serà major del 50%. En relació amb la producció, un 25,1% indica que l'impacte serà d'entre el 10 i el 50% sobre el volum de producció, mentre que un 8,4% indica que serà major del 50%.

Per àrees, l'afecció de la crisi sanitària se centrarà, principalment, sobre l'àrea de producció (51,9%), seguida per l'àrea de vendes (37,3%), l'àrea de compres i aprovisionament (21,5%), àrea d'atenció al públic (20,9%) i àrea de logística i distribució (17,7%).

Plans d'acció

L'enquesta destaca a més altres situacions de l'entorn laboral i familiar dels col·legiats. Així, revela, en data de tancament de l'enquesta, el 17 de març del 2020, que el 89,7% dels enquestats va manifestar que no s'havia detectat cap cas de COVID19 en el seu entorn familiar ni, en el 81,9%, en l'entorn laboral.

Com a nota positiva, s'especifica que en el 62,1% de casos, la companyia en la qual treballa si que disposa de mesures recollides en el pla de prevenció en la situació de manifestar-se un cas de COVID19, corresponent-se amb mesures informatives en el 75,6% dels casos, amb la suspensió de reunions, en el 72,2% de les respostes, o el teletreball, en el 68,1%.

En aspectes de corresponsabilitat laboral i personal, el 42,9% dels col·legiats afirma que la seua companyia disposa de plans en cas necessari, mentre que, per contra, el 19,2% assegura que la companyia no disposa de cap d'aquests plans.

El degà del COIICV, Salvador Puigdengolas ha explicat que “els resultats d'aquesta enquesta mostren una radiografia de l'actual situació que està patint la indústria de la Comunitat, amb un teixit empresarial predominant de Pime i micropyme. Dades que seran traslladats a la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball amb la finalitat de donar-los a coneixedor la realitat professional del nostre col·lectiu d'Enginyers Industrials i poder focalitzar mesures concretes sobre els problemes exposats”.

Pujar