23 de novembre de 2020 23/11/20
Onada de calor

Comença la setmana amb calor sofocant en tota la Comunitat Valenciana

Comença la setmana amb calor sofocant en tota la Comunitat Valenciana  - (foto 1)
  • Les temperatures han superat els 40 graus en molts punts del territori valencià i s'han registrat temperatures de rècord com a Xàtiva, on s'han superat els 43 graus, la temperatura més alta de tot l'any en la regió

Si la d'este diumenge va ser una jornada de calor sofocant a tota la Comunitat Valenciana i també en tota Espanya, hui els termòmetres seguixen sense donar treva. Este dilluns s'ha superat el nivell extrem de temperatura (superior a ls 40 graus) en l'interior del territori.

Les temperatures més altes s'han registrat a Xàtiva, amb 43,6 graus, sent esta la temperatura més alta de 2016 a la Comunitat Valenciana. Li ha seguit Oriola amb 42,9 graus i Novelda amb 42,4 graus. De fet ha sigut el Baix Segura, amb localitats com Oriola, Albatera, Callosa de Segura, Dolores o Bigastro, la comarca més afectada.

També la resta de la província d'Alacant, València i algunes localitats castellonenques han viscut un començament de setembre que convida a refugiar-se en les platges més que tornar a la rutina. Així, s'han superat els 39 graus en moltes d'estes zones.

Ja este diumenge molts es van despedir de les vacacions amb temperatures rècord, més pròpies del ple agost. De fet va ser el dia més calorós de tot l'any a Xàtiva, on es van registrar 42,9 graus, una marca que s'ha superat en més de mig grau este dilluns.

El dimarts seguirà la calor

Este dimarts, encara que seguix la calor, les temperatures aniran en descens, tal com confirma el Servici oficial de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) a la Comunitat Valenciana. Este descens es notarà sobretot a Alacant, on les màximes baixaran notablement.

Sanitat alerta

Davant d'esta onada de calor, la Conselleria de Sanitat ha llançat una sèrie de recomanacions per a minimitzar els efectes de les altes temperatures. Es recomana prestar especial atenció als xiquets i ancians per ser els més vulnerables així com a les persones obeses, malaltes o que prenguen determinats medicaments.

Sanitat aconsella exposar-se al sol el menor temps possible, utilitzar protecció solar i vestir amb roba lleugera, de colors clars i cobrint la major part del cos, sobretot el cap. Quant a la ingesta de menjar, es recomana menjar lleuger, amb aliments rics en aigua i sals minerals com la fruita i les verdures. Beure molta aigua és imprescindible i evitar l'exercici físic prolongat, sobretot en les hores centrals del dia.

Els símptomes d'un colp de calor passen per tindre la temperatura elevada, la pell roja, mal de cap, mareig i desorientació així com el pols fort i accelerat. Si comença a notar estos símptomes, es recomana alertar al 112 i refugiar al pacient en una zona d'ombra, fresca i aplicant aigua per a rebaixar la calor.

Pujar