elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
Objectiu: un curs segur

Els col·legis valencians llestos per a afrontar una volta al col·le segura

Els col·legis valencians llestos per a afrontar una volta al col·le segura
  • Educació ha posat en marxa un estricte protocol d'actuació i reforçat el paper dels docents per a aquest curs

A pocs dies que milers de xiquets tornen a trepitjar els centres educatius després de més de sis mesos sense classes presencials, la conselleria d'Educació ultima l'aplicació del protocol creat per a contindre la pandèmia del coronavirus entre els escolars de la Comunitat Valenciana.

Són moltes les qüestions que s'han posat reforçat al llarg de les últimes setmanes, posant l'accent principalment en la contractació de professors però també en la instal·lació de punts d'higiene en els col·legis. A més, per a dotar de major seguretat la volta al col·le des de la Generalitat s'han establit una sèrie de mecanismes específics per a garantir una coordinació àgil i efectiva entre els centres educatius i els centres de salut amb la finalitat d'atallar futurs rebrots.

"Tots els agents de la comunitat educativa estem treballant duro per a aplicar les mesures de seguretat, protecció i higiene que marquen el pròxim curs escolar valencià” apunta el responsable d'Educació, Vicent Marzà, al mateix temps que ha volgut agrair la labor duta a terme fins al moment pels equips directius i el professorat per “el gran esforç que estan fent per adaptar totes les dinàmiques educatives a aquesta circumstància".

La Comunitat Valenciana va ser la primera CCAA a establir un protocol sanitari definit per al retorn a les aules segures per al qual s'han destinat més de 207 milions d'euros. Entre les mesures que contempla destaquen especialment la baixada de ràtios, l'augment del professorat, la contractació d'al voltant de 3.000 monitors de menjador, l'adquisició de material d'higiene i protecció així com la reorganització dels espais educatius.

A tot això, se li ha de sumar a més l'establiment d'un espai COVID en cada centre el qual serà utilitzat únicament en el cas que es detecte algun cas positiu o algun alumne present símptomes compatibles.

Per a afrontar aquest nou curs escolar, des de l'àrea d'educació, també s'ha fet un important esforç econòmic per a dotar als centres de materials de protecció i higiene necessaris per a obrir amb totes les garanties sanitàries. En concret, s'han adquirit ja prop de tres milions de màscares reutilitzables i més de 86.000 litres de gel hidroalcohólico per a proveir als diferents col·legis de la geografia valenciana.

Una actuació adaptable a cada nivell educatiu

Conscients que la realitat de cada aula és diferent, des de la conselleria s'ha apostat per un protocol d'actuació “adaptable” a cadascuna d'aqueixes realitats. No tots els nivells educatius afrontaran la volta al col·le de la mateixa forma. Repassem a continuació, les principals diferències:

En el cas dels més xicotets – fins a 2n de Primària – s'ha definit un model de grups de convivència estables, el popularment conegut com a grups bambolla en els quals no es posaran superar els 20 alumnes.

Aquest tipus de classes també són recomanables per als dos següents nivells – 3r i 4t de Primària – encara que es dóna la possibilitat als centres que tinguen espai de configurar grups no estables de convivència en aquestes etapes educatives sempre que es garantisca una distància de metre i mig entre l'alumnat.

Per part seua, en 5é i 6é de Primària els grups d'alumnes es configuren seguint el model de distanciament de metre i mig de distància. Alguna cosa que es repetirà en tot l'alumnat del primer curs de l'educació secundària obligatòria, nivell fins el qual serà obligatòria la presencialitat.

En els altres nivells educatius – Batxillerat i Formació Professional - si no hi ha suficient espai per a tindre tot l'alumnat amb la separació de metre i mig entre si, l'alumnat acudirà al centre en dies alterns.

A tot això cal sumar l'ús obligatori de la màscara en aquells alumnes majors de 6 anys, una mesura compartida a nivell nacional per tots els centres educatius.

Un ampli catàleg de mesures que hauran d'estar en marxa el mateix dia que arrancada el curs escolar i que necessitarà d'un important reforç docent. Per a això, s'ha incrementat en 4.374 docents la plantilla educativa valenciana fins a arribar aproximadament als 80.000 totals.

Amb tot això, de manera paral·lela, des de la Conselleria d'Educació s'ha posat en marxa la web https://portal.edu.gva.es/aulasegura/ per a resoldre els dubtes que puguen sorgir al llarg d'aquest curs escolar tan atípic.

Pujar