elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Col·legi de Metges de València rebutja el valencià com a requisit lingüístic per a exercir a la Comunitat Valenciana

El Col·legi de Metges de València rebutja el valencià com a requisit lingüístic per a exercir a la Comunitat Valenciana
  • El Col·legi denuncia que amb aquest requisit es perdran metges que fan molta falta: “Podem entendre que el valencià siga un mèrit, però mai un requisit que impedisca l'accés als llocs de treball”

Nou conflicte lingüístic, aquesta vegada pel requisit per a exercir com a metge en la Comunitat Valenciana. L'Il·lustre Col·legi Oficial de Metges de València (ICOMV) s'oposa completament a aquesta nova norma que marcarà el valencià com a requisit indispensable per a exercir la praxi mèdica en tot el territori valencià.

Des del Col·legi entenen que és “completament inacceptable” que el valencià siga un requisit indispensable per a poder treballar a la Comunitat Valenciana “perquè, amb això, l'única cosa que s'aconseguirà és que els metges es vagen fóra”.

“Amb la falta de professionals que patim, de veritat creuen que imposant el valencià garanteixen la salut de la població? No hauria de prevaldre el dret a la salut per damunt de tot?”, es pregunta el col·legi en un comunicat: “Podem entendre que el valencià siga un mèrit, però mai un requisit que impedisca l'accés als llocs de treball”.

En aquest comunicat, expliquen que la pandèmia ha posat sobre la taula els problemes que pateix el sistema sanitari: “Hem vist com no hi ha suficients facultatius mèdics, no tenim pla B. Per molt que es necessite reforçar les plantilles si no hi ha metges no es pot fer res. No donen les xifres”.

Davant aquesta realitat es pregunten si de veritat enmig d'una pandèmia mundial és necessari canviar la norma per a “imposar” el valencià: “Es tracta ja d'una qüestió de prioritats, de decidir si volem que la gent tinga accés a la sanitat o de si els metges tenen per obligació que parlar valencià, encara que això supose l'enfonsament del sistema sanitari, que ja coixeja per si sol, amb valencià i sense ell”.

El ICOMV porta anys advertint del dèficit que té el sistema sanitari a València, “mostrant com cada any es jubilen molts més facultatius dels que comencen la seua marxa professional als hospitals i centres de salut”.

No obstant això -continua el comunicat- des de les autoritats no s'ha pres cap mesura per a posar solució a això. “És més, any rere any veiem com el talent es va fora i sí, es va perquè ací les condicions no són bones, no sols no es valora el treball del metge, sinó que, a més, continuem veient com es fan contractes precaris i jornades laborals interminables”.

“És moment de fer un gran pacte polític, deixant de costat les ideologies i totes les diferències, per a pensar de quina forma ajudar a la població valenciana, i més després d'uns mesos tan complicats en el que l'única cosa important hauria de ser treballar units per a superar la pandèmia mundial de la COVID-19”, conclou la Junta de Govern del ICOMV.

Pujar