elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cocentaina reitera l'oferiment d'espai municipal al Col·legi Notarial perquè retorne l'Arxiu General i Històric al municipi

  Aquesta decisió arriba després d'anys de treball, negociacions i de reiterats oferiments per part de l'Ajuntament contestà d'espais de titularitat municipal on poder ubicar aquest Arxiu Notarial, sempre sota les premisses d'accés i seguretat marcades pel Col·legi Notarial Valencià. Tot i que no és competència de l’Ajuntament posar cap local a disposició per a l’arxiu perquè no són documents de propietat municipal, l’entitat contestana sempre ha posat damunt la taula totes les facilitats possibles per tal d’evitar que l’arxiu eixira del poble, inclòs el pagament d’algunes millores que en cap cas corresponen a l’Ajuntament.

  Fent la vista enrere per ubicar en el temps la situació viscuda amb l'Arxiu Notarial, és al voltant dels anys 2009-2010 quan es trasllada al Col·legi Notarial de València l'opció d'ubicar el seu Arxiu a les dependències de l'arxiu de la nova Biblioteca Municipal Pare Arques per a la seua millor conservació. En aquell moment, l'Arxiu Notarial estava ubicat en les dependències de l’antic institut. Veient la idoneïtat de la proposta per ambdues parts, s'inicien els treballs i les gestions per a l'elaboració d'un nou conveni que per motius aliens al consistori va quedar paralitzat fins a 2016. En aquell moment es reprenen les converses amb la Notaria de Cocentaina per a la formalització del conveni definitiu.

  En 2017 l’Ajuntament de Cocentaina invertix 9000€ de les arques municipals en posar unes prestatgeries que compliren les exigències marcades pel Col·legi per poder albergar l’Arxiu Notarial històric en la biblioteca municipal i evitar que els documents ixiren del poble.

  No serà fins al mes d'abril del 2018 quan l'Arxivera del Col·legi Notarial de València fa la visita oficial per tal d'elaborar l'informe final i sotmetre'l a la votació de la Junta General que ha d'aprovar el conveni i comprovar que les prestatgeries eren les adequades.

  Després de mesos d'espera i amb l'inici imminent d'unes obres de millora a l'antic institut, s'insta al Col·legi Notarial de València a accelerar l'aprovació del conveni. Però la sorpresa de l'Ajuntament de Cocentaina és majúscula quan des del Col·legi Notarial es demana al consistori un segon local per a ubicar l'Arxiu General Notarial separat així de l'Històric, una exigència que no s'havia manifestat anteriorment en cap de les converses prèvies.

  Finalment, a finals de gener d'aquest mateix any, sent així que l'Ajuntament de Cocentaina no disposa de més espais públics idonis, a banda de l'oferit a la Biblioteca Municipal Pare Arques, el Col·legi Notarial de València envia un escrit comunicant que s'ha efectuat el trasllat del seu Arxiu, l'històric a Alacant i el general a València.

  Mireia Estepa, alcaldessa de Cocentaina, ha manifestat el seu “malestar per la decisió de traslladar l'Arxiu Històric Notarial fora del terme, separant-lo del General, sent així que hem oferit instal·lacions adequades i que sempre ens em mostrat col·laboratius. És per això que reiterem una vegada més la disponibilitat de l'espai perquè l'Arxiu Històric Notarial es diposite en la nova biblioteca.”

  Pujar