2 de juny de 2020 2/6/20

Claus per a teletreballar des de casa

Claus per a teletreballar des de casa - (foto 1)

  Per primera vegada en la història laboral espanyola, milers de treballadors s'han emportat l'oficina a casa, una migració que el país demandava des de fa anys i que, no obstant això, s'ha implementat en unes circumstàncies difícils d'encarar.

  Segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), a Espanya només el 4,3% dels ocupats va teletreballar des de casa més de la meitat dels dies en 2018. Una dada que, al març de 2020 i donada l'excepcionalitat de la situació, s'ha disparat.

  Videoconferències, tràmits online, aplicacions d'equip… Els avanços tecnològics han demostrat que aquesta mesura de conciliació és possible. Però a més de bones connexions i eines adaptades, el teletreball requereix de motivació, planificació i concentració.

  Sabent la dificultat que entranya, compartim quatre claus recolzades pels experts per a teletreballar des de casa amb una predisposició positiva i sense perdre de vista la productivitat i que proporciona Kaiku Sense Lactosa:

  Mantindre una rutina diària

  Si bé treballar des de casa implica major llibertat i flexibilitat que fer-ho en l'oficina, és recomanable replicar els mateixos hàbits i horaris. Per molt còmode que puga semblar treballar des del llit i en pijama, els psicòlegs adverteixen que no és sostenible en el temps. La ment es ressent i el cos, també. L'ideal és seguir la mateixa rutina, salvant el temps que estalviem en el desplaçament i podem invertir en altres quefers. Dutxar-se i canviar-se de roba és fonamental: comunica al cervell que comença la jornada i, per tant, ha d'activar-se.

  Crear un espai de treball

  Aquest segon apartat dependrà de les dimensions de cada habitatge, però els professionals coincideixen que és necessari diferenciar entre l'espai de descans (el dormitori i, més concretament, el llit) i el de treball. En cas contrari, a la ment li costarà oxigenar-se i cada vegada es farà més difícil agafar el son a les nits. Cal condicionar una xicoteta oficina que siga còmoda i tranquil·la. Donat el nombre d'hores que passarem en aquest lloc, és important cuidar del context per a executar la labor diària sense distraccions ni molèsties. Tindre tot a mà, disposar del mobiliari i llum adequats i adoptar una postura correcta.

  Definir la jornada i les tasques

  Amb la finalitat d'evitar el denominat “tecnoestrés” -la sensació d'estar sempre connectat-, és aconsellable delimitar l'hora d'inici i fi de la jornada laboral. Al seu torn, això serà crucial per a planificar amb antelació les tasques i gestions de cada dia i ordenar-les segons el seu grau d'importància. Desgranar les labors en una llista afavoreix que el treball siga més eficient i procura moments de satisfacció personal després de la seua consecució. Ja ho va dir el locutor estatunidenc Earl Nightingale: «La gent amb metes triomfa perquè sap a on va».

  Fer recessos cada cert temps

  Els metges assenyalen els riscos per a la salut del sedentarisme, per la qual cosa passar una jornada laboral completa sense descansar ni alçar-se de la cadira no és viable ni física ni mentalment. A part del període contemplat per a menjar, que varia en funció de l'empresa, és essencial incorporar intervals de deu minuts cada dues hores per a estirar les articulacions, anar al bany o picar alguna cosa. Sabent l'absorbent que pot ser el treball, aplicacions com Tide o LeanKit ens avisen de quan és convenient parar, per exemple, per a esmorzar.

  Especial Coronavirus a Castelló, Valencia y Alacant

  Especial Coronavirus a Castelló, Valencia y AlacantEntrar en el especial
  Pujar