elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El científic de Moncofa, Avelino Corma, ha sigut investit Doctor Honoris causa per la Universitat de Huelva

El científic de Moncofa, Avelino Corma, ha sigut investit Doctor Honoris causa per la Universitat de Huelva
  • La designació ha sigut promoguda per la Facultat de Ciències Experimentals de la UHU i defensada per Centre d'Investigació en Química Sostenible (CIQSO)

MÉS FOTOS
El científic de Moncofa, Avelino Corma, ha sigut investit Doctor Honoris causa per la Universitat de Huelva - (foto 2)
El científic de Moncofa, Avelino Corma, ha sigut investit Doctor Honoris causa per la Universitat de Huelva - (foto 3)

Avelino Corma, investigador distingit de la Universitat Politècnica de València (UPV), fundador de l'Institut de Tecnologia Química (ITQ) -centre mixt de la UPV i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC)-, i professor d'investigació ad honorem del CSIC, ha sigut nomenat Doctor Honoris causa per la Universitat de Huelva (UHU).

Durant l'acte d'investidura, promoguda per la Facultat de Ciències Experimentals de la UHU i defensada per Centre d'Investigació en Química Sostenible (CIQSO), la rectora de la universitat de Huelva, María Antonia Peña, ha qualificat a Corma com “un referent científic de primer ordre, que ens prestigia i ens impulsa, i a qui volem considerar un dels nostres”.

Corma, agraït a la seua família, als qui li van formar i als seus companys

El guardonat, per part seua, ha considerat “un honor” passar a formar part del Claustre de Doctors i Doctores de la UHU, i ha elogiat la labor realitzada durant anys per la facultat de Huelva, a la qual considera “un exemple que es pot començar de zero i, amb treball, convertir-se en referent a Espanya en molts camps”.

Així mateix, durant el seu discurs, el fundador del ITQ (UPV-CSIC) ha dedicat paraules especialment emotives als seus pares, els seus mestres, la seua dona i la seua filla, i ha agraït i reconegut la labor dels seus companys investigadors durant tota la seua trajectòria.

Quatre dècades d'èxit i dedicació

Nascut a Moncofa (Castelló) en 1951, Corma porta quasi 40 anys investigant en catàlisi heterogènia en el món acadèmic i en col·laboració amb empreses. Ha treballat en aspectes fonamentals de la catàlisi àcid-base i redox amb l'objectiu de comprendre la naturalesa dels llocs actius i els mecanismes de reacció, bases amb les quals ha desenvolupat catalitzadors que hui s'utilitzen comercialment en nombrosos processos industrials.

Avelino Corma
Avelino Corma

Expert mundialment valorat i reconegut en catalitzadors sòlids àcids i bifuncionales per a productes químics energètics i per a fer més sostenibles els processos químics -especialment, en la síntesi i aplicació de catalitzadors de zeolita-, Corma ha publicat més de 1.400 articles d'investigació i inventat més de 200 patents. Llicenciat en Ciències Químiques a la Universitat de València, es va doctorar a Madrid sota la direcció del professor Antonio Cortés i va realitzar un postdoctorat de dos anys en la Queen's University.

Membre de nombrosos cercles internacionals, Corma ha pronunciat múltiples conferències a tot el món, com la Director's Distinguished Lecture Sèries en el Pacific Northwest National Laboratory, la 48th W. N. Lacey Lectureship in Chemical Engineering-Caltech en 2015, o la Karl-Ziegler-Lectureship en la Max Planck Society (2007), entre moltes altres.

Així mateix, són també difícilment enumerables els premis d'alt nivell rebuts per l'investigador valencià. Entre molts altres, poden destacar-se el European Inventor Award for Lifetime Achievement de l'Oficina Europea de Patents, la Blaise Pascal Medal for Chemistry de la European Academy of Sciences i els premis Príncep d'Astúries, ENI i Spiers Memorial.

Pujar