elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un centre de Formació Professional alimentarà amb empleats a la gigafactoría de Volkswagen a Sagunt

Un centre de Formació Professional alimentarà amb empleats a la gigafactoría de Volkswagen a Sagunt
  • El projecte avança encara que segueix pendent l'aprovació del PERTE

La Generalitat construirà un centre de Formació Professional al costat de la gigafactoría de Volkswagen de Sagunt per a alimentar amb mà d'obra formada a la planta.

Així ho ha anunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig, en l'acte de signatura del conveni de coloaboración amb PowerCo, la filial elèctrica de la companyia alemanya, per al desenvolupament de la planta.

L'oresident ha explicat que serà “un centre d'FP pioner en l'automoció del segle XXI, orientat al formació de les ocupacions que necessitarà la gigafactoría” i pensat “amb la voluntat de millorar les perspectives laborals dels joves”.

Aquest training center, segons ha avançat, se situarà en una parcel·la de 20.000 metres quadrats al costat de la factoria i tindrà una inversió de 15 milions d'euros.

En l'acte també han estat presents la consellera d'Obres Públiques, Rebeca Torró, el cap d'operacions de PowerCo, Sebastian Wolf, i Alfonso Sancha vicepresident executiu de compres de SEAT.

Wolf ha explicat que “amb Salzgitter com a planta líder, València serà el primer desplegament complet del nostre nou concepte de fàbrica estàndard” el que “permet maximitzar les economies d'escala, així com la intercambiabilidad entre les línies de producció a nivell mundial”.

D'altra banda, Sancha ha indicat que el projecte de la marca alemanya per a alimentar de bateries a les fàbriques de Martorell i Pamplona suposarà “la major inversió industrial realitzada en la història d'Espanya”.

Així mateix, ha recalcat que es planteja la sostenibilitat com un dels pilars principals del projecte. En aquest sentit, ha avançat que es construirà una planta fotovoltaica d'Iberdrola a menys de 10 quilòmetres de la planta, que aportarà en els seus inicis fins al 20% de l'energia de la planta.

Accelerar la construcció

Puig ha explicat han passat “286 dies des que la Generalitat va contactar amb Volkswagen per a oferir la Comunitat Valenciana com a seu per a la gigafactoría”. Quasi un any en què, segons ha explicat, s'ha avançat ràpid “perquè hem actuat com si ja s'haguera pres la decisió”.

I és que, malgrat que tot està encaminat, s'està a l'espera de la resolució favorable del PERTE, l'instrument de col·laboració públic-privat amb inversions europees que ha d'acceptar el Govern central.

“Acaba el temps de la planificació i comença el de l'execució”, ha destacat el president, que ha enumerat totes les fases que ja s'han conclòs per a portar aquest projecte a Sagunt: S'han culminat les expropiacions, s'han iniciat els treballs de preparació dels terrenys, s'ha licitat la urbanització de Parc Sagunt II i també la plataforma intermodal de l'àrea logística.

Amb tot això, i mancant l'aprovació del PERTE, a la fi de 2022 podrien començar les obres de la planta. Un projecte que, juntament amb l'aposta de Ford per Almussafes, convertirà a la Comunitat Valenciana en “una de les poques regions europees capaces d'integrar totes les fases del vehicle elèctric”.

Acord de requisits tècnics, formatius i econòmics

L'acord signat aquest dijous contempla els requisits tècnics de la planta, els processos administratius, plans ambientals i urbanístics i requeriments legals necessaris per a la seua posada en marxa, així com els compromisos de la Generalitat Valenciana en matèria formativa i econòmica.

El conveni suposa un pas més en la construcció de la gigafactoría de Sagunt, un dels principals pilars del projecte Future: Fast Forward (F3), amb el qual el Grup Volkswagen i SEAT S.A. volen impulsar la transformació de la indústria de l'automòbil a Espanya cap a l'electrificació.

Pujar