19 de setembre de 2020 19/9/20

Cebrián defensa la diversitat agrària valenciana com a peça clau de la política agrària del Consell

Cebrián defensa la diversitat agrària valenciana com a peça clau de la política agrària del Consell - (foto 1)

  La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha defés a Dénia la necessitat de conservar la diversitat agrària valenciana en la presentació del 'Catàleg de Varietats Tradicions Hortícoles d'Interés Agrari'. Ho ha fet en el Centre de Turisme junt amb l'alcalde de la ciutat, Vicent Grimalt, i els directors generals Maite Cháfer i Antoni Marzo.

  El catàleg es part del Pla de Diversitat Agrària Valenciana que es va presentar en 2017 i els objectius del qual se van assolint. Entre eixos objectius, Elena Cebrián ha destacat el de conèixer, identificar i classificar les varietats tradicionals, que hem heretat, com patrimoni públic inigualable, així como el d'oferir noves opcions als agricultors locals i una confiança i permanència de qualitat dels seus productes.

  El Pla aposta també per fomentar el consum de fruites i hortalisses pròpies, que ens conecten amb la nostra tradició agrària, i què "evoquen sabors antics, tradicionals i diversos, de casa, dels nostres pobles".

  La diversitat agrària està present en el nostre territori, però amb freqüència no es veu, ha advertit, ja que es poc coneguda. "Potser les hem oblidades, però no les hem perdudes", ha assenyalat, "però poden tornar a ser visibles i reconegudes".

  "La recuperació i conservació de la diversitat agrària pròpia és una peça indispensable de les nostres polítiques de la Conselleria", ha subratllat, "amb l'objectiu de recuperar l'agricultura valenciana, de millorar les rendes mitjançant l'obtenció de més valor afegit i reforçant les estructures de producció i treball en comú, via cooperativisme o altres eines d'innovació social". També ajuda a "afrontrar els reptes del canvi climàtic, atès que aquestes varietats mostren capacitat natural d'adaptació i resiliència".

  La Conselleria recolza al sector també ha continuat Cebrián, "amb la promoció i defensa de les figures de qualitat diferenciada i de la producció ecològica", ambdues basades, en gran mesura, en les varietats tradicionals). Sense oblidar el suport al coneixement científic, la innovació i la transferència de tecnologia al sector agroalimentari.

  A l'abast dels agricultors

  En aquest context i subratllant el paper del Pla de Diversitat Agrària com a "peça clau de la nova política agrària valenciana", Elena Cebrián ha posat en Dénia de relleu, per damunt de tot, "la importància de recuperar el paper dels llauradors i llauradores que han sabut, malgrat totes les dificultats, preservar la nostra diversitat agrària".

  Com a instrument viu que és, el nou 'Catàleg de Varietats Traidicionals d'Interés Agrari' constitueix una bona mostra açò. Es pot consultar en https://goo.gl/YJVa5v

  El préstec de llavors està a disposició dels agricultors valencians. Aprofitant l'inici de la campanya hortícola de primavera-estíu 2018 han començat els préstecs de les varietats ja caracteritzades. Dins de les accions del Pla de Diversitat Agrària s'han prestat 1600 lots de llavors de 22 varietats traidicionals a 32 agricultors.

  En l'acte de Dénia, la consellera ha agraït el treball realitzat als tècnics de la Conselleria del Institut Valencià d'Investigacions Agràries, del Centre de la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF), així com la tasca d'asssessorament de les estacions experimentals de la Conselleria.

  Pujar