elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cebrián apunta com a reptes de gestió de les marjals la connectivitat, evitar la degradació i estudiar la seua restauració

Cebrián apunta com a reptes de gestió de les marjals la connectivitat, evitar la degradació i estudiar la seua restauració

    La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha valorat les zones humides "com a joies que marquen el nostre territori" i ha apuntat la recuperació de la connectivitat, evitar una major degradació i restaurar-les en la mesura del possible, com a reptes de gestió d'aquests espais naturals.

    Junt amb l'alcalde de València, Joan Ribó, i els representants de Global Nature, la xarxa 'Living Lakes' i el Ministeri de Transició Ecològica, Cebrián ha participat en l'obertura d'aquesta conferència que es celebra al llarg de tres dies en el complex La Petxina de València i té l'Albufera com a principal incentiu.

    Ha recordat els 48 espais que formen part del catàleg de zones humides de la Comunitat Valenciana i en els que es pot vore la varietat i riquesa natural que es reflecteix en figures de protecció com RAMSAR, LIC, ZEPAs de la Xarxa Natura 2000 o parcs naturals, entre d'altres.

    La consellera ha posat en relleu la connexió existent entre aquests espais, que són una xarxa de biodiversitat que, entre altres coses, és l'essència de la migració de nombroses espècies d'aus. Al mateix temps, ha advertit les enormes pressions humanes que contribueixen a la seua degradació i fragmentació del territori, trencant eixa connexió.

    "Les pressions a què són sotmeses les zones humides -ha continuat Elena Cebrián- limiten la capacitat que tenen de generar serveis coneguts, tals com la defensa davant les inundacions, la reserva hídrica, la font de biodiversitat i la potencial lluita contra el canvi climàtic".

    "Les zones humides han de tindre identitat pròpia en les polítiques públiques, ambientals i territorials", ha reivindicat Cebrián, "no convertir-se en el reducte minvant que queda després de tot el que genera l'acció humana".

    En aquest sentit, ha valorat la col·laboració entre administracions, organitzacions no governamentals o empreses, així com l'intercanvi d'experiències i projectes com el que representa aquesta conferència internacional.

    Elena Cebrián també ha subratllat el component emocional i cultural d'aquests paisatges, per la qual cosa cal comptar i compartir iniciatives amb la població vinculada a les marjals, embassaments i llacs, al mateix temps que ha assenyalat l'important paper de l'educació ambiental en la seua conservació, així com les activitats que s'organitzen als parcas naturals de la Comunitat Valenciana amb aquesta finalitat.

    Pujar