elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

A voltes amb la llista de carrers: Castelló exigeix que no es retiren els noms de Doctor Clarà i Segarra Ribes

A voltes amb la llista de carrers: Castelló exigeix que no es retiren els noms de Doctor Clarà i Segarra Ribes
  • Els vials dedicades a Herrero Teixidor, Fabra Andrés i Santos Vivanco segueixen inclosos en el Catàleg de vestigis del Consell

L’Ajuntament de Castelló al·legarà perquè retiren certs carrers del 'Catàleg de Vestigis de la Guerra Civil i la Dictadura' elaborat per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.
Un registre obert i no definitiu de la Generalitat Valenciana al qual el consistori emetrà un escrit de consens en el govern municipal, amb rigor històric i aplicació de la llei, on demana retirar del Catàleg de vestigis els noms de Doctor Clarà i Segarra Ribes.

Concretament, es demana la retirada d’ambdós vials d’aquest catàleg per quedar explícitament demostrat que van ser proposats i aprovats pels òrgans corresponents en atenció a les seues aportacions a la ciutat i als seus mèrits en els camps de la ciència i la cultura. I, a més, perquè així ho corroboren els informes sol·licitats al cronista de la ciutat i al Grup per la Recerca de la Memòria Històrica.

A l’escrit d’al·legacions també es demana la retirada del Catàleg de vestigis dels carrers Arquitecte Traver, Doctor Altava, Cronista Revest i Sánchez Gozalbo.

D’una banda queda explícitament demostrat que els vials amb els noms de l’Arquitecte Vicente Traver, Doctor Vicente Altava, Cronista Revest i Doctor Sanchez Gozalbo, van ser proposats i aprovats pels òrgans de govern corresponents en atenció a les seues aportacions a la ciutat i pels seus mèrits en els camps de la ciència i de la cultura.

Per contra, amb l’informació que es desprèn dels informes sol·licitats al Cronista i al Grup de la Recerca, i que aporten noves dades, es requereix que l’òrgan corresponent d’aquesta Conselleria emeta un pronunciament exprés i singular sobre la permanència d’aquests noms en el citat catàleg, en els termes que recull el propi “Informe sobre criteris generals d'actuació sobre els vestigis de la Guerra Civil i la dictadura” inclosos en l’Annex III de la resolució de 14 de setembre de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, que acompanya al Catàleg de Vestigis. En aquest Informe se diu literalment:
“Ha de treballar-se amb cautela a l'hora d'identificar carrers vinculats directament amb personatges, institucions o esdeveniments que impliquen exaltació personal o col·lectiva, de la sublevació militar, de la guerra civil i de la repressió de la dictadura. Per a això han de consultar-se els expedients dels acords municipals i estudiar-se els casos que es presenten. En conseqüència, clarament han d'eliminar-se els noms de personatges el mèrit dels quals per a retolar un carrer va ser secundar directament la revolta militar i la repressió del règim franquista, ostentant clares responsabilitats polítiques”.

Herrero Tejedor, Fabra Andrés i Santos Vivanco no tindran carrer a Castelló

A més, Castelló no presentarà cap al·legació sobre altres tres noms perquè el mèrit per retolar els vials estan directament relacionats amb el règim franquista.

Per una banda, el nom de la plaça Herrero Tejedor fou motivada en 1975 per ocupar el càrrec de Ministre Secretari General del Movimiento, posteriorment al 1979 aquest nom de vial se revoca per “recordar a la guerra i les seues conseqüències”, i en 1996 el govern popular de José Luis Gimeno torna a ficar-lo sense cap motivació. A més, d’acord amb la moció conjunta del 27 de setembre de 2012 de retirar honors i distincions municipals a aquells que se significaren en defensa de la dictadura, ja se li van retirar els honors i distincions que l’Ajuntament li havia atorgat: Fill Predilecte, Medalla d’Or a títol pòstum i Alcalde Honorari.

A Santos Vivanco se li dedica un carrer en 1942 per la seua sublevació militar i per ser un heroi comandant en la Guerra Civil i en la ‘División Azul’.

Pel que fa a Carlos Fabra Andrés, se li retolà un vial sense cap motivació al 1999 tal com avalen els informes. A més, d’acord amb la moció conjunta de setembre de 2012 “per retirar honors i distincions municipals als que se significaren amb la dictadura”, també se li retira la Medalla d’Or de la ciutat.

Pujar