elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
ENTREVISTA

Verónica Ruíz: “La bretxa salarial existeix i la feminització de la pobresa està a l'ordre del dia”

Verónica Ruíz: “La bretxa salarial existeix i la feminització de la pobresa està a l'ordre del dia”
  • La regidora de Feminisme i *LGTBI de l'Ajuntament de Castelló, Verónica Ruiz, parla amb elperiodic.com amb motiu del Dia de la Dona

Diumenge que ve 8 de Març es commemora el Dia de la Dona, una jornada carregada de missatges reivindicatius i també d'activitats que busquen posar en valor la figura de la dona en la societat actual.

Coincidint amb aquest dia, elperiodic.com ha entrevistat a Verónica Ruiz, regidora de Feminisme i LGTBI de l'Ajuntament de Castelló, per a conéixer de primera mà la seua postura sobre la igualtat en el municipi

Aquest diumenge tothom celebra el 8M, Dia Internacional de la Dona Quin és el missatge que llanceu des de l'Ajuntament de Castelló per a aquet dia?

Enguany hem llançat un lema que diu “Pel meu i per totes les meues companyes” que serà distribuïda en diferents punts, com per exemple, les línies dels autobusos municipals o punts de llibre que es repartiran en tots els instituts de secundària i a les biblioteques municipals i llibreries. Aquest és el lema, i el que volem és llançar un missatge d'unitat enfront de la reivindicació per una igualtat real entre dones i homes.

S'està fent prou des de les institucions per a promoure aqueixa igualtat real?

S'està fent moltíssim, s'ha avançat en aquests segles. Les dones, evidentment, hem pogut accedir als llocs de treball i a la visibilitat en alguns llocs de decisió, com per exemple la política, però no és suficient ni moltíssim menys per a aconseguir la vertadera i efectiva igualtat entre dones i homes.

Cal reivindicar al govern espanyol que comence els tramites necessaris per a una llei d'equiparació salarial perquè al final la pobresa té cara de dona. La bretxa salarial existeix i la feminització de la pobresa està a l'ordre del dia. A més, cal continuar instant perquè es destinen recursos que permeten identificar aqueixes discriminacions salarials, tant directes com indirectes, que tenim les dones per una qüestió de sexe.

S'ha fet molt, per descomptat, però queda moltíssim per fer. Sobretot hui dia que tenim en les institucions a una extrema dreta que és masclista i negacionista d'alguna cosa que ens està matant que és la violència masclista.

A més de reivindicar tot això que comentes al Govern central Creus que a nivell local, els ajuntaments, també poden contribuir?

Els Ajuntaments han de contribuir, de fet tenim un pacte d'Estat i un pacte valencià contra la violència masclista que no sols dota de contingut econòmic a tots els municipis per a aconseguir aqueixes mesures, sinó que a més estem obligats, per una qüestió legal i ètica, a desenvolupar tantes accions per a acabar amb la xacra de la violència masclista. I pel seu lloc, accions per a aconseguir aqueixa igualtat entre dones i homes que tots des dels nostres diferents llocs podem aconseguir.

Però no sols des de les administracions locals es pot contribuir, sinó també des del teixit associatiu feminista, que no ens oblidem són aqueixes dones que han reivindicat tant en les institucions que finalment s'està aconseguint. Per fi.

Entre els actes preparats per al 8M hi ha una part dedicada a l'àmbit educatiu És l'educació un element clau?

Evidentment, i mira si ho ha de ser quan la dreta i l'extrema dreta estan instant a aplicar el pin parental.. L'educació és un punt clau perquè la societat siga més igual, i tots tinguem els mateixos drets. Al final quan uns tenen uns privilegis és en detriment d'uns altres, i això al final és una anomalia democràtica.

Contempleu una àmplia oferta d'activitats Quins més destacaries?

Nosaltres entenem la igualtat com una cosa transversal entre diferents àrees, i per exemple hem tractat la igualtat en l'esport mitjançant una pel·lícula on tretze dones que s'han dedicat en cos i ànima a l'esport han sigut discriminades pel simple fet de ser dones.

També aprofitem el Dia de la Dona per a posar en valor i presentar a la societat l'III Pla d'Igualtat que vam aprovar el mes de novembre passat després d'un procés participatiu molt ampli. Hi ha més de 30 activitats posant sempre en valor aqueixa *invisibilización que pateixen les dones no solament en l'esport si no també en diferents arts plàstiques.

És l'III Pla d'Igualtat que tireu avant quin objectiu té aquest tipus de propostes?

A l'Ajuntament de Castelló ja ha passat per dos plans municipals d'igualtat i el mes de novembre passat vam aprovar aquest tercer. És producte d'una participació d'associacions feministes i de qualsevol altre tipus com a culturals o veïnals, en el qual a tothom se li va preguntar que mesures li plantejarien al municipi perquè es fera efectiva aqueixa igualtat entre dones i homes.

Al final és un procés de molts mesos i molta faena, que s'han materialitzat en 188 mesures que s'apliquen en diferents àrees. Entre les mesures concretes que recull, consolidar el grau de perspectiva de gènere en estadística i dades municipals o per exemple fomentar anàlisis de perspectiva de gènere en la salut de les dones. Al final és qüestió de tots que ens posem les ulleres violeta.

Com a regidora de Feminisme Creus que la societat castellonenca cada vegada és més igualitària?

Ens agrada pensar que som més igualitaris, però després tens estudis de la feminització de la pobresa on et diu que les dones tenim el treball més precari o que en aqueixos espais de fora dels treballs són ells els que tenen més temps per a l'oci i no obstant això nosaltres ens cuidarem dels nostres majors i els nostres fills. Ens dediquem més a aqueix espai de capellans, que efectivament els homes encara no hi ha arribat ací.

Apel·le a la conciliació d'ells i elles i a la coeducació, i evidentment per llevar els privilegis d'uns perquè tots siguem iguals i ens ocupem per igual tant del privat com del públic.

Finalment, et convidem a llançar un missatge amb motiu del 8M als lectors d'elperiodic.com

Insistir a la societat que estiguem en permanent revisió de nosaltres mateixos, perquè al final vivim en una societat que és patriarcal i masclista i totes, fins i tot nosaltres, sense voler caiem en micromachismos. I sobretot, que apel·lem a no canviar l'etimologia de les coses i que entre tots treballem perquè hi haja una vertadera igualtat real i efectiva perquè si no continuarem tenint anomalies democràtiques.

Pujar