elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Szantó: «Cal educar, educar i conscienciar per a passar del reciclatge a la menor quota de generació de residus»

Szantó: «Cal educar, educar i conscienciar per a passar del reciclatge a la menor quota de generació de residus»

    El professor Marcel Szantó de la Universitat Catòlica de Valparaíso a Xile ha assegurat que per a reduir la generació de residus cal «educar, educar i educar». Szantó ha impartit la conferència inaugural «Residus i economia circular: estratègies per a avançar en el residu zero» del X Simposi Iberoamericà d'Enginyeria de Residus que se celebra a la Universitat Jaume I de Castelló els dies 20, 21 i 22 de juny.

    El problema de la generació de residus, ha comentat el doctor, es resol amb «educació reforçada per la tecnologia» i encara que no podem aconseguir el residu zero perquè «el rebuig sempre existirà», podem reduir el número de basurales que existeixen i «retornar a l'escola als nens i nenes que allí subsisteixen i millorar la vida de milions de persones».

    En la seua opinió, cal evitar el balafiament alimentari, que segons les dades se situa prop del 50% de la producció; imitar a la natura en la seua manera de recuperar i regenerar; i canviar el paradigma, perquè l'economia circular que ara es planteja, sempre ha existit i aquí està la clau, ha dit, a «educar i conscienciar per a passar del reciclatge a la menor quota de generació de residus».

    Marcel Szantó Narea és doctor en Enginyeria de Camins, Canals i Ports; Màster en Contaminació Ambiental i Enginyer Constructor. Exerceix com a professor titular en la Universitat Catòlica de Valparaíso i membre del Consell Nacional de medi Ambient com a representant científic del Consell de Rectors de Xile. Ha obtingut el Premi Europeu a la Cooperació Mediambiental Internacional i el Premi DIRSA en 2013.

    La conferència ha estat precedida de l'acte d'inauguració presidit per la rectora de l'UJI, Eva Alcón, acompanyada per Francisco Candela, secretari autonòmic d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica; Ignasi García en representació de la Diputació de Castelló; María España, regidora de l'Ajuntament de Castelló de la Plana; i Antonio Gallardo, president del Comitè Organitzador.

    En opinió de la primera autoritat acadèmica, «és necessària una combinació estratègica d'esforços en l’àmbit governamental, empresarial i de ciutadania, així com dels àmbits científic i tecnològic, per a fer front a aquest desafiament respecte a la gestió de residus i la protecció del medi ambient». Per això, ha comentat Eva Alcón «és fonamental generar coneixement i tecnologia amb esperit crític i obrir espais de diàleg com aquest simposi».

    La rectora ha felicitat el Grup d'Enginyeria de Residus de l'UJI per la dedicació a aquest esdeveniment junt al comitè organitzador i a la Xarxa Iberoamericana de Sanejament Ambiental perquè impulsa des de fa dues dècades l'intercanvi de coneixement en aquest àmbit. Així mateix, ha agraït el suport de l'ens públic de Reciplasa, l'Ajuntament i la Diputació de Castelló i el Vicerectorat de Recerca i a totes les persones que participen pel seu esforç per a millorar la vida de les ciutats i pobles.

    El secretari autonòmic d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Francisco Candela, ha explicat que la Comunitat Valenciana ha aconseguit disminuir en la meitat el nombre de residus que van a l'abocador en els últims sis anys i que aquest assoliment, «ha estat fruit d'una bona pràctica de la ciutadania i l'administració».

    Per part seua, el president de Reciplasa i representant de la Diputació, Ignasi García, ha animat als participants en el simposi a aprofitar aquestes jornades per a «compartir coneixements, bones experiències i reptes per a aconseguir un món millor». En el mateix sentit s'ha pronunciat la regidora de l'Ajuntament de Castelló de la Plana, María España, qui ha instat la ciutadania i als acadèmics i professionals a aprofitar totes les iniciatives «per a mantenir el planeta més net i més verd».

    Finalment, el president del comitè organitzador, Antonio Gallardo, responsable del grup de recerca en Enginyeria de Residus de la universitat pública de Castelló, ha agraït a tots els patrocinadors i institucions el seu suport «sense el qual no hagués estat possible realitzar aquest simposi» i ha assegurat que «la implicació ciutadana és fonamental en aquest repte».

    MÉS FOTOS
    Szantó: «Cal educar, educar i conscienciar per a passar del reciclatge a la menor quota de generació de residus» - (foto 2)
    Szantó: «Cal educar, educar i conscienciar per a passar del reciclatge a la menor quota de generació de residus» - (foto 3)
    Szantó: «Cal educar, educar i conscienciar per a passar del reciclatge a la menor quota de generació de residus» - (foto 4)
    Szantó: «Cal educar, educar i conscienciar per a passar del reciclatge a la menor quota de generació de residus» - (foto 5)
    Pujar