elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Salut Pública reforça amb rates penades la lluita biològica contra insectes i plagues a Castelló

    La Regidoria de Salut Pública, que dirigeix Mary Carmen Ribera, i la Fundació Limne han convocat una jornada divulgativa en la zona del parc Mèrida que tindrà lloc dissabte que ve 16 de setembre, a les 20:00 hores, i en la qual s'ensenyarà a la ciutadania el protocol per a l'estudi dels quiròpters, un dels grups de rates penades més amenaçades de la Comunitat Valenciana.

    Ribera ha assenyalat que "es tracta d'uns animals poc coneguts, entre els quals es troben algunes espècies en perill d'extinció, com la rata penada patudo Myotis capaccinii que, precisament, té a Castelló una de les colònies més grans d'Europa".

    Malgrat gaudir d'una injustificada mala fama, els quiròpters són una peça clau en la gestió dels ecosistemes mediterranis, i exerceixen un paper especialment destacable en el control d'insectes i plagues.

    Aqueix fet va motivar durant la passada anualitat, la col·locació de caixes-refugie per a rates penades en diverses zones de Castelló, amb ànim de fomentar la lluita biològica, una acció complementària als tractaments biocides convencionals engegats per la regidoria.

    En aquest sentit, la regidora ha destacat que és "important fomentar la recuperació de les poblacions de rates penades on hi ha gran proliferació d'insectes, especialment de mosquits, revertint la situació actual en la qual, malgrat haver-hi preses disponibles, no hi ha rates penades perquè no troben refugis disponibles per a habitar o reproduir-se".

    La jornada que es durà a terme aquest divendres té com a objecte formar grups locals de voluntariat que col·laboren en el mostreig de les espècies que es mouen pel terme municipal amb l'objecte de determinar què mesures són les més idònies per a protegir-les i fomentar la lluita biològica contra plagues i insectes perjudicials.

    L'estudi dels quiròpters es du a terme mitjançant l'ús d'un senzill detector d'ultrasons, un aparell que tradueix el so inaudible que emeten aquests animals. Com cada espècie sona a una freqüència diferent, els voluntaris del projecte poden conèixer amb bastant efectivitat la fauna de rates penades que pobla un paratge. Es tracta d'una tècnica no invasiva que permet aglutinar dades de distribució i densitats de les nostres poblacions de rates penades.

    A més de divulgar els beneficis que aporten les rates penades, s'informarà als assistents del projecte de lluita biològica i es donaran pautes perquè els veïns puguen col·laborar en ell.

    Pujar