elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Rosalia Torrent recull el Premi Olímpia 2021 per la seua tasca de gestió cultural lligada al feminisme

Rosalia Torrent recull el Premi Olímpia 2021 per la seua tasca de gestió cultural lligada al feminisme
  • També s’han lliurat els guardons de la XXVIII edició del Concurs Relats de Dones 2020

MÉS FOTOS
Rosalia Torrent recull el Premi Olímpia 2021 per la seua tasca de gestió cultural lligada al feminisme - (foto 2)
Rosalia Torrent recull el Premi Olímpia 2021 per la seua tasca de gestió cultural lligada al feminisme - (foto 3)

El Teatre del Raval ha acollit el lliurament del Premi Olímpia 2021, emmarcat en la commemoració del mes de les dones i organitzat pel Servei d’Igualtat d’Oportunitats de l’Ajuntament de Castelló. El consistori ha reconegut en aquesta edició la trajectòria de Rosalía Torrent Esclapes, la qual ha estat lligada a la gestió i la docència en matèria cultural amb perspectiva feminista.

L’esdeveniment institucional celebrat hui és resultat de les propostes del Consell d’Igualtat Municipal, un ens que va apostar per mantenir el guardó malgrat que el lliurament s’haja hagut d’ajornar a causa de les restriccions vigents a Castelló el passat 8 de març.  En l’acte també s’han atorgat els guardons de la XXVIII edició del Concurs Relats de Dones 2020.

Torrent ha recollit el guardó de mans de l’alcaldessa, Amparo Marco, i de la regidora de Feminisme i LGTBI, Verònica Ruiz. En el discurs d’agraïment la premiada ha destacat la figura d’Olímpia de Gouges a la qual va conèixer “tard, tot i haver sigut l’autora de la Declaració dels Drets de la Dona i la Ciutadana o una de les principals autores contra l’esclavisme”. També ha lamentat la “invisibilització de les dones al llarg de la història. Tal i com ha recordat la premiada, “Olímpia de Gouges va ser condemnada a la guillotina per transgredir els rols de gènere de l’època”, fet que no li va impedir ser “una referent cultural, filosòfica, política i feminista”.

Rosalia Torrent ha volgut recordar a les víctimes de violència masclista en el moment de recollir el guardó. La professora ha afirmat que les feministes “estarem sempre al costat de les víctimes de la violència de gènere”. Així mateix, Torrent ha reivindicat el “més necessari que mai, suport a la sanitat pública”.

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha felicitat les premiades en el Concurs de Relats de Dones, Elda Moreno i Ana Vega, i a Rosalia Torrent pel Premi Olímpia, destacant la seua trajectòria "i tota una vida dedicada al món de la cultura i la igualtat". "Rosalia és un exemple per a les dones castellonenques i per a la visibilitat de tantes dones artistes que, com en altres disciplines, continuen sent relegades i discriminades, malgrat els avanços que hem conquistat", ha ressaltat.

Durant la seua intervenció, Marco ha reconegut que "queda molt camí per recórrer en matèria d'igualtat i per això hem de reivindicar-la cada dia, i més en aquests moments tan difícils en els quals hi ha partits polítics que estan sembrant l'opinió pública de masclisme, vexacions i mentides contra les dones i els moviments feministes". "Castelló és una ciutat de dones empoderades, que des de les seues diferents responsabilitats treballen per a canviar el món i perquè Castelló siga una ciutat millor i més igualitària", ha assegurat. "Des de l'Ajuntament continuarem treballant per a aconseguir la igualtat plena en la nostra societat, per a avançar junts i per a continuar superant barreres i trencant sostres de cristall; incorporant la perspectiva de gènere en el nostre urbanisme o en el pressupost", ha indicat. "Reitere el meu compromís i el de tot l'equip de govern amb la consolidació de la igualtat entre dones i homes, plena i efectiva, essencial per a l'avanç de la nostra societat i democràcia", ha conclòs Marco.

La regidora responsable de l’àrea de Feminismes i LGBTBI ha llegit en la seua intervenció les paraules que una antiga alumna ha dedicat a Torrent i ha destacat que “és la millor professora que han tingut mai”, que és ”una mestra en el sentit més ample de la paraula i una dona amb llum pròpia”.

Ruiz també ha manifestat en el seu discurs que “la pandèmia ens ha demostrat moltes coses, com que les activitats essencials de la vida estan en la criança i les cures. Unes tasques que fem, principalment, les dones. Tant a casa com professionalment”.

L’edil de Feminismes i LGTBI ha afirmat que “la pandèmia ens ha demostrat que les dones estem al centre de la vida i que el feminisme és més necessari que mai per a reclamar que les solucions econòmiques, socials i legislatives de la crisi econòmica i sanitària no torne a deixar a les dones al marge”. Al mateix temps,  ha agraït el treball de “sanitàries, dones de la neteja, mestres, treballadores de supermercat, investigadores, treballadores del camp, treballadores de la llar, periodistes, mares, àvies i filles perquè el treball i l’economia són possibles perquè el sostenen les dones”.

De la trajectòria de la premiada, cal destacar que és llicenciada en Història de l’Art i Doctora Cum Laude en Filosofia en l’àmbit de l’Estètica i la Teoria de les Arts per la Universitat de València i exerceix com a catedràtica a la Universitat Jaume I de Castelló (UJI). Torrent és directora del ‘Museu Contemporani Vicent Aguilera Cerni’ de Vilafamés i de ‘La Loma del Olvido. Museo del Pintor Raúl Torrent’ a Conca.

Premis Relats de Dones 2020

L’esdeveniment ha servit com a acte de lliurament dels premis Relats de Dones, també emmarcat en la celebració del Dia de la Dona. El primer premi ha sigut per al relat ‘Historias de mariposas’, d’Elda Moreno Villanueva. Mentres que el segon guardó ha sigut per al relat ‘La ciudad de las sombras’, d’Ana Vega Burgos. Les premiades no han pogut assistir a l’acte i han fet arribar unes paraules d’agraïment pel que han qualificat com al “guardó més important de relat de dones” en l’àmbit estatal i han aconseguit l’aplaudiment del públic.  [1]

Pujar