24 de novembre de 2020 24/11/20

El quiosc de la plaça de la Pau a Castelló eixirà a licitació pública de forma inmediata

El quiosc de la plaça de la Pau a Castelló eixirà a licitació pública de forma inmediata - (foto 1)

  L'Ajuntament de Castelló traurà a licitació de forma immediata la concessió del quiosc de la plaça de la Pau. El local tornarà a obrir-se al públic en dates pròximes, possiblement abans d'acabar l'any, per a la venda de begudes i articles alimentaris de consum immediat. La Regidoria de Patrimoni, que dirigeix el regidor Antonio Lorenzo, ha donat ja els primers passos administratius per a activar el procés d'adjudicació del servei.

  El quiosc està tancat des de fa més d'un any, en acabar la concessió de l'explotació comercial. La manca de vàters impedia l'engegada del bar, en tractar-se d'una exigència legal. La construcció d'un WC públic en la plaça per l'actual Govern local, permetrà la reobertura de l'establiment. La instal·lació forma part del projecte d'implantació de banys públics en diferents punts de la ciutat.

  “La falta de previsió de l'equip de govern del PP va frenar la possibilitat de traure a concurs l'explotació del quiosc”, recorda Lorenzo. El PP va tancar en 2009 les WC subterrànis que existents en la plaça de la Pau, però no va habilitar cap alternativa. L'Ajuntament es va limitar a clausurar les banys (amb un cost de 30.000 euros) i va deixar sense cap tipus de vàters públics a la ciutadania, especialment als col·lectius més vulnerables i que més necessitat tenen de recórrer a els WC instal·lats en la via pública.

  La reobertura del quiosc retornarà a la cèntrica plaça el dinamisme urbà i fomentarà l'activitat econòmica. “Ens hauria agradat que l'establiment haguera pogut obrir abans, però els processos administratius a voltes són llargs i complicats. A més, en aquest cas s'ajuntava la falta d'una condícia pública per a poder traure el local a concurs l'establiment”, diu Lorenzo, qui recorda que durant els governs del PP, el quiosc també va estar tancat durant més de 9 mesos, entre 2002 i 2003.

  L'existència d'un quiosc en la plaça de la Pau ve des de lluny en el temps. En 1901 es va emplaçar un quiosc per a la venda de periòdics i en 1910 també es va instal·lar un mingitori. Tant l'immoble com l'urinari van experimentar diferents transformacions al llarg de la Història. El quiosc va passar a donar servei de begudes, va patir obres de renovació en 1927 i en les dècades dels seixanta i vuitanta del segle passat, per a convertir-se en una icona modernista en ple cor de la capital de la Plana.

  Pujar