elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
AGUA CONTAMINADA EN CASTELLÓN

Prohibeixen beure aigua de l'aixeta en diverses urbanitzacions de Castelló en detectar contaminació microbiològica

Prohibeixen beure aigua de l'aixeta en diverses urbanitzacions de Castelló en detectar contaminació microbiològica
  • La Confederació Hidrogràfica ha iniciat un expedient per l'ús d'aigua de reg en Penyeta Roja, Tossal Gros i Racó de la Torreta

Les urbanitzacions de muntanya de Castelló situades en les zones de Penyeta Roja, Tossal Gros i Racó de la Torreta no poden consumir l'aigua que ix de les seues aixetes.

Aquest és l'avís que ha remès la direcció general de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat als veïns de la zona després de realitzar una analítica.

Segons han indicat des de Sanitat, s'ha detectat contaminació microbiològica, per la qual cosa s'ha procedit a prohibir l'ús de l'aigua per a consum, higiene personal o cuinar, encara que sí que es pot utilitzar per a la neteja de la casa i el reg.

La situació afectaria uns centenars de veïns, ja que una mica més de 300 comptadors se subministren del pou privat gestionat per la societat civil Pou Peña Rocha, segons han explicat a elperiodic.com des de la pròpia societat.

És, per tant, una zona no connectada a la xarxa general pública gestionada per Facsa, que compta amb un pou i diversos aljubs, un d'ells el famós Depòsit Verd que domina la muntanya.

La societat Peña Rocha es va crear en 1974 per a captar, elevar i aprofitar les aigües del pou en les finques rústiques dels seus associats. No obstant això, la mateixa aigua dels regants estaria sent usada per a finalitats residencials en els habitatges de la zona.

Així,des de Salut Pública s'ha requerit a la comunitat propietària del pou “que aplicació els tractaments corresponents i, una vegada que es comprove que s'ha corregit la contaminació microbiològica, es procedirà a la retirada de les restriccions”.

Aigua de reg en les llars

El problema inicial radica en el fet que l'aigua que corre per les canonades dels habitatges no és aigua potable sinó aigua per al reg.

Segons han indicat des de la regidoria de Transició Ecològica de l'Ajuntament, és aquesta situació la que va denunciar fa uns mesos la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que ha iniciat un expedient per a frenar aquest consum d'aigua no potable.

A l'expedient de la CHJ li ha seguit l'actuació de Sanitat, que s'ha posat en contacte amb els propietaris perquè s'ajusten a la normativa i fer les anàlisis pertinents.

En aquest sentit, des del consistori asseguren que s'està estudiant la solució que es pot donar al problema, que podria passar per connectar aquesta zona a la xarxa general de la concessionària Facsa.

Per la seua banda, des de la societat gestora del pou asseguren que Sanitat es va posar en contacte amb ells fa dos mesos per a traslladar-los la necessitat de prendre mesures per a ajustar-se a la legalitat i expliquen que buscaran una solució per a adaptar-se, com la implantació d'un sistema de cloració perquè l'aigua siga potable.

Pujar