elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Policia Nacional, per una Magdalena més segura

La Policia Nacional, per una Magdalena més segura

    La Policia Nacional aconsella als ciutadans per a unes festes més segures, amb unes senzilles mesures preventives per a previndre furts i robatoris en vehicles i en habitatges. Durant les festes patronals, es produeixen furts de tota mena a la ciutat, però existeixen algunes modalitats que es donen quasi en exclusiva durant aqueixa setmana, desapareixent la resta de l'any.

    Durant la festa, per la relaxació i la despreocupació del nostre efectes personals, els ciutadans són víctimes de furts, ja que els nostres moments de distracció són aprofitats pels amics de l'alié per a sostraure moneders, mòbils, etc.

    Hem de prestar especial atenció en els objectes, i carteres que guardem en el vehicle. Procurar no deixar objectes de valor, i en cas d'haver de fer-ho, deixar-los en el maleter, o lloc no visible i guardar-los abans d'arribar a la destinació, MAI guardar-los després d'aparcar.

    Dins dels mètodes més habituals de furts, que se succeeixen en la Magdalena, es troben els policialment coneguts com: “Chinador” i “Ronaldinho”.

    CHINADOR:

    Consisteix a tallar amb una fulla la bossa o motxilla i sostraure el telèfon mòbil o la cartera. És molt habitual que en les nostres festes es porten motxilles de tela a l'esquena. Les seues característiques les fan propenses a aquest modus operandi, que a més es duu a terme aprofitant el tumult, perquè una lleugera espenta o el frec amb algú a la nostra esquena, no ens semble sospite. Com a consell seria evitar usar-les, és millor una de costat tancada o si escau portar-les posades davant i no deixar-les mai fora de la vista, no portar dins la cartera i/o el telèfon mòbil.

    RONALDINHO:

    Aquest furt comença com una tertúlia futbolística o recreant un regateig en el qual els lladres aprofiten el desconcert per a fer-se amb les carteres de la víctima. A diferència de l'anterior, solen buscar víctimes que van soles pel carrer, que es dirigeixen d'un lloc de festa a un altre, i l'aborden simulant estar una mica embriacs i que li volen ensenyar com es fa un regateig de futbol, per a això s'abraçaran amb la víctima i aprofitar aqueix instant de desconcert per a furtar-li la cartera o el telèfon. Com a consell seria evitar el contacte físic amb estranys quan l'excusa per a aqueixa proximitat siga d'aquest tipus. També és útil portar la cartera o el telèfon en les butxaques davanteres dels pantalons, evitant en la mesura del possible portar-los en els darreres.

    Què fer si som víctimes d'un furt

    • Si ens han realitzat un tall en la motxilla o bossa, acudir a comissaria i mostrar-ho. D'aqueixa manera podem identificar a l'autor pel tipus d'eina utilitzat.
    • Si ha sigut mitjançant la tècnica del Ronaldinho, i ens adonem just després que ens succeïsca, telefonar al 091 i donar les característiques dels autors i el lloc on van succeir els fets.
    • Si en algun moment ens adonem que ens falta alguna pertinença de valor, i no ens hem donat compte de quin ha pogut succeir, donarem avís al 091, aportant totes les dades que tinguem i el nom de les persones que ens acompanyaven.
    • Si ens han furtat el telèfon mòbil, aportar en el moment de la denúncia el número de IMEI per a facilitar el seu rastreig. Aquest número ve en la caixa o si no la tenim, el nostre operador pot facilitar-nos-el.
    • Tindre en compte que s'ha de declarar en la Policia el que ha succeït i en cap cas declarar falsedats de les quals pogueren elevar-se responsabilitats penals (especialment en els extraviaments de telèfons mòbils)..

    Esment a part en la prevenció mereixen les nostres llars i comerços, ja que les nostres festes de la Magdalena a Castelló, són sinònim de “festa al carrer” i consegüentment són viscudes per la majoria de la població, durant llargs períodes del dia i de la nit al carrer, períodes que són sabuts i aprofitats pels amics de l'alié per a entrar i robar en els nostres domicilis, emparant-se en la massa i utilitzant al seu favor les distraccions, petards, presses i algaravies que les festes ocasionen.

    Els mètodes més utilitzats, per a cometre robatoris en aquestes dates, solen ser: “La Relliscada, la Fractura de Barret fort, el Palanquejament i el Bumping i Impressionin”

    PEL QUE HAUREM DE TINDRE MOLT EN COMPTE:

    • Assegurar-nos sempre, en eixir de casa, que tanquem la porta amb totes les voltes de clau i no de colp i sense tirar la clau, així evitarem el mètode més senzill de la “Relliscada”, consistent a fer saltar el pestell de la porta, amb el simple pas d'un tros de plàstic.
    • Parar atenció i preguntar a totes les persones que considerem alienes a la finca i no pensar que com estem de festa aniran al domicili d'algun veí conegut. I en tot cas davant qualsevol sospita avisar a la Policia 091.
    • Per a la fractura del Barret fort, el palanquejament, Bumping i Impressionin, els presumptes autors porten eines, unes més xicotetes i fàcils d'amagar i unes altres com les palanquetes o “potes de cabra”, tornavisos i claus de “bec de lloro” i angleses de major grandària i fàcilment visibles, per la qual cosa en el cas d'observar alguna persona amb aquest tipus d'eines no dubtem a telefonar al 091.

    Sobretot, els comerços han de tancar les persianes amb clau, ja que s'ha pogut apreciar recentment, que molts establiments no ho realitzen d'aquesta forma, facilitant el robatori.

    Pujar