24 de novembre de 2020 24/11/20

Navarro activa el Consell Agrari perquè «espente cap a un Castelló més verd»

Navarro activa el Consell Agrari perquè «espente cap a un Castelló més verd» - (foto 1)
  • El regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, implica els agents del sector en la recuperació del cinturó periurbà a través del Parc Agrari

MÉS FOTOS
Navarro activa el Consell Agrari perquè «espente cap a un Castelló més verd» - (foto 2)
Navarro activa el Consell Agrari perquè «espente cap a un Castelló més verd» - (foto 3)

La Regidoria de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló es bolca a ajudar a dinamitzar el sector agrícola local i comença a dibuixar un horitzó verd de la ciutat amb la constitució aquest dijous del Consell Municipal Agrari i de Sostenibilitat. El departament de Fernando Navarro recupera l'òrgan consultiu després de 15 anys inactiu amb l'objectiu d'avançar cap a un model  compromés amb noves formes de producció més sostenibles.

“Hem constituït el Consell Agrari i de Sostenibilitat de Castelló, un òrgan deliberatiu i de proposició política per a acompanyar a la Regidoria de Transició Ecològica, i també per a exigir-nos i espentar-nos cap a un Castelló mes verd. Hem parlat aquest dijous de com desenvolupem un Parc Agrari, que ha de ser escoltant al sector i que cada vegada és més urgent a la vista de les protestes d'aquests dies dels agricultors en diferents parts de l'Estat Espanyol”, ha subratllat el regidor Fernando Navarro.

La primera sessió del Consell Agrari ha tingut lloc en la Cambra Agrària Municipal. L'entitat inclou a les principals associacions professionals agràries, sindicats, comunitats de regants, cooperatives i col·legis professionals. Així mateix, la regidoria ha integrat a col·lectius ecologistes i ambientals com Amics de Palanques, Amics de la Natura, Associació Cultural Protectora d'Animals De carrer, Grup Geoda Castelló, Associació Silvestrista i Associació Provincial Societat Canina de Castelló. Aquesta entitat, presidida pel regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, farà un seguiment de polítiques agràries de protecció mediambiental i de desenvolupament sostenible.

Navarro ha implicat al Consell Agrari en el disseny del Parc Agrari, una eina que es projecta per a recuperar camps en desús i degradats del cinturó periurbà de la ciutat mitjançant cessió o compra de terrenys, introduint nous enfocaments de producció i distribució vinculats a a dinàmiques d'agroecologia i comerç de proximitat.

La Regidoria ha donat compte dels estudis previs elaborats per a dissenyar el Parc Agrari, a càrrec de Intercoop i Buscatierras. L'informe de Intercoop realitza una radiografia del sector agrari de la ciutat i exposa que el sector necessita un augment de la superfície de parcel·les, més formació, la creació de canals curts de comercialització, fòrums de comunicació entre demanda i oferta, millora de l'espai logístic, adequació de camins i la creació d'un guàrdia rural.

Per part seua, el treball de Buscatierras ha fet una anàlisi parcel·lari de la ciutat i subratlla que el 45% dels terrenys rústics estan una situació de degradació.

L'objectiu de la Regidoria és desenvolupar el Parc Agrari a l'entorn de la Ronda Aquest, on el percentatge de sòl degradat o en fase de degradació arriba al 58% "per les expectatives urbanístiques irreals d'urbanització”, segons Navarro.

Pujar