elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Marzà: “Celebrem el Dia Europeu de les Llengües a Brussel·les i al llarg del nostre territori"

Marzà: “Celebrem el Dia Europeu de les Llengües a Brussel·les i al llarg del nostre territori"
    MÉS FOTOS
    Marzà: “Celebrem el Dia Europeu de les Llengües a Brussel·les i al llarg del nostre territori" - (foto 2)
    Marzà: “Celebrem el Dia Europeu de les Llengües a Brussel·les i al llarg del nostre territori" - (foto 3)
    Marzà: “Celebrem el Dia Europeu de les Llengües a Brussel·les i al llarg del nostre territori" - (foto 4)
    Marzà: “Celebrem el Dia Europeu de les Llengües a Brussel·les i al llarg del nostre territori" - (foto 5)
    Marzà: “Celebrem el Dia Europeu de les Llengües a Brussel·les i al llarg del nostre territori" - (foto 6)

    La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport celebra enguany el Dia Europeu de les Llengües durant tota la setmana amb diferents activitats. D'una banda, el conseller Vicent Marzà ha estat convidat per la Comissió Europea en col·laboració amb la Xarxa Europea per a la Diversitat Lingüística (NPLD) per a participar en un acte a Brussel·les en què donarà a conéixer la campanya institucional de promoció lingüística "Sempre teua. La teua llengua", així com el model d'educació plurilingüe establit des d'aquest curs als centres educatius valencians.

    Aquestes exposicions es desenvoluparan el 27 de setembre i, segons el conseller Marzà, "des d'Europa s'han fixat en el nostre cas i ens han convidat per a conéixer de primera mà dues iniciatives institucionals com a exemples de bones pràctiques. D'una banda, la campanya "Sempre teua. La teua llengua" com a mostra d'estima pel valencià; i d'una altra, el nostre model educatiu de plurilingüisme com a exemple de promoció de la igualtat d'oportunitats lingüístiques del nostre alumnat, per a aconseguir que siga competent en tres llengües".

    El conseller ha afegit que, «demà explicarem de quina manera hem creat la Llei de Plurilingüisme i com s'està aplicant als centres educatius valencians. Ho compartirem amb experiències d'altres territoris que venen de tot Europa per a tractar eixe objectiu comú: aprendre, almenys dues llengües de comunicació internacional, a banda de la pròpia. En aquest cas nosaltres ens hem marcat un altre objectiu, avançar cap al dos més dos: dues llengües oficials, més l'anglés , més progressivament, una segona llengua estrangera»

    A part dels actes a Brussel·les, des de la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme s'han organitzat un seguit d'accions al llarg del territori valencià.

    Activitats escolars a Castelló de la Plana

    Des de 2015 la Conselleria celebra el Dia Europeu de les Llengües amb actes destacats. El 2015 es va celebrar una activitat a les Drassanes de València; el 2016, tallers i activitats per a escolars al recinte de la Conselleria a València; el 2017 va ser el torn de les celebracions amb escolars de Torrevieja; i enguany l'acte central d'activitats per a escolars se celebra a Castelló de la Plana amb la col·laboració de la Regidoria de Normalització Lingüística de la ciutat.

    791 alumnes de sisé de Primària de 21 centres de la ciutat de Castelló han participat en les diferents activitats que s'han desenvolupat en els més de 6.000 metres quadrats del Recinte Castelló durant tot el matí.

    El programa ha començat amb el taller de Portfolio Europeu de les Llengües, impartit per docents i assessors del Servei d'Educació Plurilingüe, i amb el taller de llengua de signes, a càrrec dels professionals i intèrprets de la Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana, FESORD.

    Les activitats han continuat amb "L'escola canta" juntament amb la Banda Municipal de Castelló, activitat realitzada amb la participació de l'Ajuntament de Castelló. La jornada ha finalitzat amb l'actuació del grup The Pinker Tones, que han interpretat 'Els viatges de Rolf & Flor', l'adaptació en viu dels seus coneguts llibre-discos infantils.

    Més informació: http://www.ceice.gva.es/ca/web/dgplgm/del

    L''Arbre de les llengües'

    L''Arbre de les llengües' torna a parlar amb música al jardí de la seu central de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport per a celebrar el Dia Europeu de les Llengües.

    L''Arbre de les llengües' és una escultura de l'artista Monique Bastiaans que reivindica la riquesa que comporta la diversitat lingüística i, alhora, un homenatge a l''Arbre de la ciència' de Ramon Llull. Les seues fulles representen les 7.000 llengües vives que hi ha al món. A més, l'escultura esdevé una instal·lació sonora amb la música d'Alberto Rodilla, composta especialment per a la peça.

    Al peu de l'escultura es pot trobar un panell explicatiu, on es pot conéixer el procés col·laboratiu d'elaboració de la peça per mitjà de tres codis QR; un procés en el qual van participar xiquets i xiquetes d'escoles i escoletes de la ciutat de València. La instal·lació es pot visitar durant tota la setmana.

    Més informació: http://www.ceice.gva.es/ca/web/dgplgm/arbre

    "Sempre teua. La teua llengua"

    La campanya de promoció del valencià "Sempre teua. La teua llengua" també celebra el Dia Europeu de les Llengües amb un sorteig de 50 samarretes a les xarxes socials. Per a participar-hi, només cal seguir la pàgina de Facebook de la campanya i fer un comentari en la publicació amb la vostra paraula preferida i nomenar-hi dos amics amb qui construir ponts.

    Així mateix, el bus de la llengua continua el seu itinerari per les comarques valencianes. Durant aquesta setmana viatjarà per la comarca de la Marina Alta amb parades a Ondara (26 i 27 de setembre) i Pedreguer (28 i 29 de setembre).

    En cada una d'aquestes parades el bus té diferents tallers per als més menuts i per a joves i informació de promoció lingüística per a tota la ciutadania.

    Més informació: www.sempreteua.com

     

    Pujar