elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Marco: “A Castelló fa anys que tenim clar que l'únic model de futur és el de la mobilitat sostenible”

Marco: “A Castelló fa anys que tenim clar que l'únic model de futur és el de la mobilitat sostenible”
  • L'alcaldessa desgrana les iniciatives impulsades des de l'Ajuntament en una jornada sobre seguretat viària organitzada pel Grup Parlamentari Socialista en el Congrés

MÉS FOTOS
Marco: “A Castelló fa anys que tenim clar que l'únic model de futur és el de la mobilitat sostenible” - (foto 2)

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha participat hui en la taula sobre seguretat viària Dret a la ciutat. Per una mobilitat segura i sostenible, organitzada pel Grup Parlamentari Socialista a la sala Ernest Lluch del Congrés dels Diputats. Marco ha compartit taula amb l'alcaldessa de Gijón, Ana González; l'alcalde de Valladolid, Óscar Puente; i l'alcalde d'Irun, José María Santano, amb el portaveu de la comissió d'Interior del Senat, Alfonso Gil, com a moderador.

L'alcaldessa ha incidit en les seues intervencions en què “el futur de les ciutats ha de passar necessàriament per la descarbonització, la renaturalització i la humanització de l'espai públic” i que “a Castelló fa anys que tenim clar que l'únic model de futur és el de la mobilitat sostenible”. “Estem fent passos decisius cap a un futur sostenible, no sense reticències, però els socialistes de Castelló tenim clar que cap govern que busque el millor futur possible per a les ciutats i els seus habitants pot viure d'esquena a un canvi necessari, demandat per la ciutadania i per les veus expertes i impulsat des de tots els organismes internacionals”, ha recalcat.

Marco, que també és secretària d'Emprenedoria i Impacte Social de la Comissió Executiva Federal del PSOE, ha enumerat com a alcaldessa de Castelló algunes de les mesures que s'han dut a terme en el marc del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) per a actuar en la mobilitat urbana i aconseguir canvis importants en el repartiment modal; aconseguir una major participació dels mitjans més eficients de transport, en detriment de la utilització de l'ús del vehicle privat amb baixa ocupació; i fomentar l'ús de fornes no consumidores d'energia fòssil, com la marxa a peu i la bicicleta.

En aquest sentit, l'alcaldessa socialista ha explicat el pla de circulació basat en superilles, “que pretén eliminar el trànsit de pas i transformar les diferents zones de la ciutat en espais de preferència per al vianant”. “Fins hui, s'ha desenvolupat un projecte de superilla en la zona de Maestria, que ha permés reduir en un 50% la circulació de vehicles a l'interior del barri, reduir la velocitat a 20 km/h i crear carrers residencials amb plataforma única”, ha explicat.

També ha nomenat en la jornada parlamentària, la implantació del sistema d'accés restringit al centre històric, que permet recuperar espai per al vianant; i el projecte de millora de la mobilitat per als vianants i ciclista de l'avinguda Lledó. “Un projecte que desenvoluparà un carril bici de 1,5 quilòmetres i consolidarà un gran eix per a vianants i un nou espai de trobada, d'oci saludable i impuls comercial; a més de contribuir de manera notable a reduir la petjada de carboni en descendir el trànsit de vehicles a motor en quasi un 40% la caiguda global d'emissions d'efecte d'hivernacle en tot el vial, un percentatge que depassaria el 80% en alguns trams”, ha apuntat. Així mateix, Marco ha abordat la creació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) a Castelló, “que reduirà emisions, millorarà la qualitat de l'aire i fomentarà la mobilitat activa, sostenible, saludable i segura”.

A més, i en concret sobre la modificació dels límits de velocitat establida en el Reglament General de Circulació, l'alcaldessa socialista ha explicat com Castelló s'ha adaptat senyalitzant en tots els accessos de la ciutat la limitació de velocitat a 30 km/h. “Els nous límits de velocitat que es venen aplicant ens permeten avançar en una ciutat més amable i segura, en la qual s'harmonitzen els diferents usos de la via pública i els espais urbans, es presta especial atenció als vianants i ciclistes, es preserva i fomenta la seguretat viària i la prevenció d'accidents, s'estableixen mesures de calmat de trànsit i s'incideix en la protecció del medi ambient, l'accessibilitat universal i els drets de les persones amb mobilitat reduïda, amb la finalitat d’afavorir la seua integració social”, ha assegurat.

En la jornada parlamentària impulsada pel Grup Parlamentari Socialista han participat també el portaveu del Grup Parlamentari Socialista en el Congrés dels Diputats, Héctor Gómez; i el vicepresident primer del Congrés dels Diputats i secretari de Política Municipal de la Comissió Executiva Federal del PSOE, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis. A més del portaveu de la Comissió de Seguretat Viària del Congrés dels Diputats, Manuel Arribas; el portaveu de Mobilitat de la Comissió de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del Senat i president de la Xarxa Espanyola de Ciutats per la Bicicleta, Antoni Poveda; la vicepresidenta primera de la Comissió de Seguretat Viària del Congrés dels Diputats, Maribel García; la portaveu del Grup Parlamentari Socialista al Senat, Eva Granados; el Director General de Trànsit, Pere Navarro; Fernando Muñoz, de Stop Accidentes; i Javier Olave, de Ponle freno, entre altres.

Pujar