elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'UJI s'aproxima a la guerra d'Ucraïna des d'una perspectiva històrica, social i humana

    La Universitat Jaume I, a través del Vicerectorat de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat, ha programat un cicle de conferències per a aquest mes de maig que, sota el títol «Aproximant-nos a Ucraïna: guerra i testimoniatges de vida», aborda el conflicte bèl·lic des d'una triple perspectiva històrica, social i humana.

    El programa, coordinat per l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS), té com a objectiu donar a conéixer el context històric d'Ucraïna, les conseqüències que té la guerra per a la població, a més de recollir i compartir testimoniatges tant de persones refugiades com de població que roman al país assolat pel conflicte bèl·lic.

    La vicerectora de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat, Elsa González, ha destacat la necessitat de promoure aquest tipus d'iniciatives per a conscienciar «sobre una realitat que té un impacte directe a Ucraïna i sobre la seua població, però ens concerneix a tots».

    El cicle compta amb el finançament del Ministeri d'Universitats i va començar el 17 de maig amb la sessió «Context històric d'Ucraïna: passat, present i futur», en la qual van participar Natalia Lytvyn, de la Odessa National Economic University i actualment acollida en l'UJI, i Vitalii Razitskii, de la State University of Trade and Economics de Kíev. La vicerectora de Relacions Internacionals, Eva Camacho, va ser l'encarregada de donar la benvinguda i va explicar que la col·laboració de l'UJI amb les investigadores ucraïneses ha propiciat la signatura d'acords internacionals de col·laboració amb les seues universitats d'origen.

    La segona sessió, sota el títol «Com afecta a la població i a la vida diària la guerra?», se celebrarà el 24 de maig i comptarà amb la participació d’Oleksandr Patlatoi, de l’Odessa National Economic University, i Tamara Kawiska i Tares Shevchenko, de la National University de Kíev. Finalment, el dia 31 de maig es tancarà el cicle amb «Testimoniatges de vida de refugiades per la guerra d'Ucraïna», una jornada on Viktoriia Drobotun; Yaroslava Kisilevich; Anna Shyshkova; Tares Shevchenko; Natalia Lytvyn i Olesia Yatsunska, de la National University of Kyiv State, la University of Trade and Economics de Kíev i l’Odessa National Economic University, compartiran les seues experiències vitals.

    Aquesta iniciativa se suma a l'acolliment de les investigadores Olesya Yatsunka de l'Odessa National Economic University; Natalia Lytvyn de la Universitat Nacional de Comerç i Economia de Kíev, i Viktoriia Drobotun de la Taraz Shevchenko National University of Kíev, que desenvolupen tasques d'investigació en diferents grups de l'UJI. L'UJI també va acollir a Iryna Kononova, de la Dnipropetrovsk State University of Internal Affairs (Dnipro), qui ha tornat a Ucraïna. A més, també està previst elaborar un Pla d'Acció Universitat Refugi, en el disseny del qual s'implicaran les investigadores acollides.

    La vicerectora Elsa González ha destacat que aquest conjunt d'activitats van més enllà d'accions puntuals i responen «als principis rectors d'actuació institucional recollits en els Estatuts de l'UJI, entre altres, la llibertat, la democràcia, la justícia, la integració de col·lectius desfavorits, la pau i la solidaritat».

    Pujar