elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'IVC presenta la violoncel·lista Laura Gómez García i el pianista Òscar Oliver en 'Els dilluns concert' a Castelló

    L'Institut Valencià de Cultura continua amb el seu cicle de 'Jóvens Intèrprets' de la temporada 2016-2017 en 'Els dilluns concert', a Castelló, amb l'actuació el 28 de novembre, a les 20.00 hores, al Casino Antic de Castelló, de Laura Gómez Garcia al violoncel i Òscar Oliver al piano.

    El concert porta per títol 'Tres mirades sobre la música per a violoncel i piano del principi del siglo XX'.

    Aquest recital presenta un programa dedicat a tres compositors coetanis, L. Janácek, C. Debussy i S. Rachmaninov, les peces per a violoncel dels quals descriuen atmosferes molt distintes: des de 'Pohádaka', un conte rus inspirat en el poema èpic 'La llegenda del tsar Berendey', passant per 'Pierrot enfadat amb la lluna', títol que en un principi volia donar Debussy a la seua 'Sonata per a violoncel', per a acabar amb la Sonata de Rachmaninov on piano i violoncel igualen el seu protagonisme, i que és considerada la joia de la seua escassa música de cambra.

    Laura Gómez García, nascuda a Requena, va estudiar al Conservatori Professional d'aquesta ciutat i va obtindre el Premi de Fi de Grau (2004). Posteriorment, va ingressar en el conservatori professional de música Joaquín Rodrigo de València on estudia amb Mayte García i va obtindre el títol superior de pedagogia del violoncel (2008), el títol superior de violoncel (2009), així com el Premi de Fi de Carrera en les dues especialitats.

    Becada per l'Institut Valencià de Música, va realitzar tres anys de postgrau (2009-2012) amb el mestre Xavier Gagnepain. En 2013 va obtindre el títol de Màster en Música per l'UPV.

    La violoncel·lista ha realitzat cursos de perfeccionament i classes magistrals amb A. Noras, A. Polo, D. György, M. Jiménez, D. Apellániz, J.E. Bouché, M. Hallynck, M. Vink, E. Vasallo, L. Claret, A. Meunier, B. Switalska, K. Balfe, L. Fenyö, P. Maintz.
    Així mateix, ha rebut el primer premi en el Concurs Internacional "Ciutat de Llíria" (2010), i diversos guardós en concursos de cambra de l'Alcora, Cullera i Benifaió.

    Col·labora amb OSV, Orquestra de Cambra Comellas, Grup Instrumental, i Trío Artemis amb el qual realitza una important gira en la comunitat andalusa. A més, ofereix recitals de violoncel i piano amb Òscar Oliver.

    Com a solista ha interpretat el Doble Concert de Vivaldi, Elegia de Fauré, Kol Nidrei de Bruch, el Concert en Do M de Haydn, el Concert de Dvorák i el Triple Concert de Beethoven.

    En 2010 va obtindre plaça per oposició; ha treballat al CPM María de Molina, d'Úbeda, al CPM Mestre Tárrega, de Castelló, i actualment desenvolupa la seua labor docent al CPM de València.

    Òscar Oliver

    Òscar Oliver va ingressar, als huit anys, a l'Escolania de València on va començar a estudiar música. Va prosseguir els seus estudis a Barcelona, Madrid i Laussane amb Ramón Coll, Ana Guijarro i Fausto Zadra.

    El seu interés per la música vocal i per la música de cambra li va portar a col·laborar amb els més destacats músics i cantants valencians, així com amb agrupacions com el Grup Instrumental de València, Amores Grup de Percussió, el Collegium Instrumentale i la Jeunesses Musicales World Orchestra, entre d'altres. És membre fundador del Martini Piano Quartet, el Sorolla Piano Trío, Voces Paralelas i Procambra, amb el qual ha posat en cartell una versió semiescenificada de l'Enoch Arden, de R. Strauss, junt amb l'actriu valenciana Rosana Pastor.

    Fruit d'aquesta activitat de cambra ha oferit recitals en ciutats com ara Praga, Neuchatel, Laussane, Sió, Innsbruck, Weimar, Aachen, Colònia, així com a les principals sales espanyoles invitat per CulturArts, Universitat de València, Societat Filharmònica de València, Auditori de Saragossa, Joventuts Musicals, Amics del Liceu, Fundació AXA, l'Opera Akademy of Skive a Dinamarca, la Fundació FIDAH i l'HAMU de Praga, entre d'altres.

    Com a pianista repertorista ha treballat amb directors i cantants de la talla de Yaron Traub, M. Ángel Gómez Martínez, Antoni Ros Marbá, Walter Weller, Lawrence Foster, Nathalie Sutzmann, Simon Neill, John Tomlinson, Angelica Kirchschlager, Bo Skovhus, Stefan Vinke, Nancy Fabiola Herrera, Waltraud Meier, Maria José Montiel, Michel Plason, Fabio Biondi i R. Frübeck de Burgos entre altres.

    Entre les seues actuacions com a solista destaquen les realitzades junt amb l'Orquestra de València, la Banda Municipal de València i l'Orquestra Filharmònica de la Universitat de València. Ha actuat assíduament amb l'Orquestra de la Comunitat Valenciana, sota la direcció de Lorin Maazel i Zubin Mehta des de la seua fundació. En l'actualitat és pianista invitat de l'Orquestra de València des de 2008. En el camp de la música contemporània ha sigut col·laborador del Grup Instrumental de València (Premi Nacional de Música 2005). Així mateix, ha gravat obres per a piano només de compositors valencians estrenades en el marc del Festival Internacional de Música Contemporània de València Ensems.

    DEA per la Universitat Politècnica de València amb un treball d'investigació sobre la influència de Cabanilles en la música de tecla valenciana, el qual el va vincular amb l'Orgue Històric de Montesa (1744), on va ocupar el càrrec d'organista titular durant més d'una dècada.

    Professor del Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València des de 2004, en l'actualitat és catedràtic de piano del conservatori superior de música de Castelló.

    Pujar