elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’exposició ‘Prohibit fixar cartells’ ofereix un recorregut per la cultura i la societat valenciana dels últims vint anys a través del cartell

L’exposició ‘Prohibit fixar cartells’ ofereix un recorregut per la cultura i la societat valenciana dels últims vint anys a través del cartell
  • El Consorci de Museus i l’IVC presenten l’exposició que es podrà veure al Museu de Belles Arts de Castelló fins al 20 d’abril

El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont i el director de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, han presentat aquest matí l’exposició ‘Prohibit fixar cartells. REA. Cartells Valencians 2000-2020’ que es podrà veure al Museu de Belles Arts de Castelló fins al 20 d’abril.

La presentació ha comptat també amb la presència de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, Verónica Ruiz i la vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals de la Universitat Jaume I, Carmen Lázaro, a més del director territorial de l’IVC de Castelló, Alfonso Ribes, el president de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) Ángel Martínez, i els comissaris de l’exposició, Boke Bazán i MacDiego.

Pérez Pont ha manifestat que “aquesta exposició és una mirada cap al disseny de cartell en l’actualitat que reconeix els nous formats i els seus professionals. Amb aquesta reivindiquem el cartell com a format divulgatiu i el disseny com a disciplina, dins del museu”. Pérez Pont ha assenyalat “la importància d’oferir un espai per a la reflexió entorn d’aquesta disciplina que viu en l’actualitat un segon moment d’esplendor, ja que coincideix amb la designació de València com a capital mundial del disseny 2022”.

Abel Guarinós ha assenyalat que “cada cartell és un record, una part de la teua vida. És molt important fer una inauguració com la de hui ja que necessitem també una vacuna cultural”. Guarinós ha destacat el paper del disseny Valencià al llarg de la història com es demostra en aquesta exposició.

Per la seua part Ángel Martínez ha destacat que “aquesta mostra és especialment significativa per a la ADCV, perquè ens permet recórrer 20 anys d'una peça gràfica tan important com ha sigut i és el cartell. És un format que ha sigut capaç d'anar adaptant-se a l'evolució del context social i empresarial, mantenint la seua essència i funció”.

L’exposició, comissariada per Boke Bazán i Mac Diego, està produïda pel Consorci de Museus en col·laboració amb l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valencià i compta a Castelló amb el suport de l’IVC.

‘Prohibit fixar cartells. REA. Cartells Valencians 2000-2020’ mostra una panoràmica del cartell al nostre territori a través de més 400 cartells, dels últims 20 anys, de 365 autors i autores de les diferents generacions, en un començament de segle en què la creativitat valenciana gaudeix del major prestigi.

Participen en la mostra creadors i creadores de les comarques de Castelló, València i Alacant així com professionals d’altres llocs que han treballat en campanyes desenvolupades al territori. Organitzada cronològicament, en l’exposició el cartell es reivindica com la memòria gràfica de la cultura i la societat valenciana de les últimes dècades.

Els seus comissaris han assenyalat que “en aquests últims 20 anys s’han creat més cartells que mai en l’àmbit social i cultural. Hi ha un nou auge d’aquesta disciplina que ha anat abandonant el paper per a evolucionar cap a un format digital que ja ni tan sols és estàtic, sinó que es converteix en una imatge en moviment”.

L’exposició invita els públics a reflexionar sobre l’existència d’una evolució en la tècnica, l’estil o les temàtiques utilitzades.

Així, en la mostra es poden veure peces de creadors reconeguts com Manuel Boix, Artur Heras, Pepe Gimeno o Paco Bascuñán, nombrosos premis nacionals en disseny, il·lustració i còmic com Dani Nebot, Marisa Gallén, Paco Roca, Mariscal, Cristina Durán, Pablo Auladell, Paco Giménez o Miguel Calatayud juntament amb els dissenys d’autors castellonencs com Juárez Casanova, Milkman, Yinsen, Vicent Vidal Miñana, Joanrogeski, estudi IdearIdeas, Thelab o la creadora Verónica Fabregat.

A més, els comissaris de la mostra han assenyalat que en l’evolució del cartell han sigut molt importants també les empreses i institucions que actualment renoven la seua confiança en aquest revitalitzat mitjà i consideren imprescindible una imatge per a cada acció que s’ha de comunicar.

En aquest sentit han destacat el mateix Museu de Belles Arts de Castelló, on s’exhibeix la mostra, com una de les entitats culturals que més ha donat suport  al cartell en aquests anys, a la província de Castelló, igual que la Diputació de Castelló o l’Ajuntament de la ciutat juntament amb festivals com el Festival de Jazz de Peníscola.

Pujar