elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Juan Bordera: «Cal parlar de decreixement sense por»

Juan Bordera: «Cal parlar de decreixement sense por»
  • La Càtedra de Transformació del Model Econòmic de l'UJI ha organitzat la presentació del llibre «El otoño de la civilización» de Juan Bordera i Antonio Turiel

MÉS FOTOS
Juan Bordera: «Cal parlar de decreixement sense por» - (foto 2)
Juan Bordera: «Cal parlar de decreixement sense por» - (foto 3)
Juan Bordera: «Cal parlar de decreixement sense por» - (foto 4)

La Càtedra de Transformació del Model Econòmic de la Universitat Jaume I va organitzar dijous 26 de maig la presentació del llibre El otoño de la civilización de Juan Bordera i Antonio Turiel, que va tenir lloc a l’edifici Menador Espai Cultural. En l’acte, presentat pel professor David Valiente, membre de la Càtedra, va participar un dels autors, Bordera, guionista i periodista, qui va exposar dues crisis que se superposen en la situació actual: la climàtica i l’energètica. El diagnòstic del llibre és clar: no és possible crèixer de manera infinita en un planeta finit. Per a Bordera, «les dues crisis són igual de greus i estan molt interrelacionades».

Per al coautor del llibre, qui creu que «cal parlar de decreixement sense por», els indicadors dels límits del planeta són clars: «En l’Antàrtida, encara que aturarem les emissions avui, la temperatura continuaria pujant unes dècades, i així anem cap a un escenari en què la vida està en perill». Segons Bordera, «totes les energies estan experimentant limitacions, i les renovables en tenen moltes, perquè per a moltes coses també depenen dels combustibles fòssils».

El periodista admet que s’ha viscut «una xicoteta revolució de les renovables, perquè en 2009 la solar i l’eòlica eren les més cares de produir, i avui són les més barates, i això és meravellós». No obstant això, «el costat fosc és que això s’ha aconseguit perquè la globalització funciona, però segons quan hi haja menys energia disponible, també minvarà la globalització». El perill, per a Bordera, depén de «qui pilota» la transició energètica, perquè cal planificar-la «al mil·límetre» i avui hi ha grans corporacions que inverteixen en les renovables per la seua rendibilitat. L’eixida és, al seu parer, «organitzar-se des del carrer: per a acabar amb aquest ordre establert és necessari un poc de caos».

Impulsada per la Universitat Jaume I i la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana, la Càtedra té com a objectiu el foment del coneixement i la difusió de temàtiques relacionades amb la transformació de l’actual model econòmic de la Comunitat Valenciana cap a un de més competitiu, basat en la innovació, el coneixement, l’obertura a l’exterior i sostenible des d’un punt de vista mediambiental, productiu i social.

Pujar