elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Grau recupera l'essència original de la Cavalcada de la Mar com a mostra etnològica

    La Cavalcada de la Mar recuperarà el seu plantejament original de convertir-se en una autèntica mostra etnològica del Grau, tal com es va projectar l'any 1957 quan es va incloure com una de les novetats importants de les primeres festes de Sant Pere de l'etapa de la renovació. Amb aquest objectiu, la Cavalcada de la Mar d'aquest pròxim dissabte, 17 de juny, s'estructurarà en cinc seccions: l'obertura, amb dolçainers i tabaleters; la secció de mitologia, la d'història; la del món de la mar, la de records del Grau i el tancament.

    La Cavalcada de la Mar, la mostra costumista i de la història del Grau que anuncia les festes de Sant Pere, recorrerà, a partir de les 19.00 hores d'aquest dissabte, els carrers de Xurruca, Canalejas, Gravina i passeig Bonavista. El tinent d'Alcaldia del Grau, Rafa Simó, ha destacat que "la gent recorda amb molta estima com tot el Grau es va bolcar amb aquelles primeres Cavalcades de la Mar, que fins i tot va suposar el "debut" oficial de José María Illescas i de Vicente Bacas 'Xamberga' com a dolçainer i tabaleter respectivament".

    El pas dels anys va diluir aquella idea inicial de la Cavalcada de la Mar fins que en els anys 90 es va recuperar la tradició amb vestits de mariners i la representació d'estampes costumistes graueres en les carrosses gràcies a penyes i colles. Enguany es vol aprofundir en aqueixa recuperació dels orígens amb una nova estructura.

    Així, dolçainers i tabaleters i els nanos de José María i Xamberga obriran la Cavalcada de la Mar. A continuació, seguirà la nova secció de mitologia, on es presentarà un Neptú de tres metres d'altura envoltat per quatre sirenes que suposa una reproducció actualitzada del Neptú que va desfilar pel Grau en aquella Cavalcada de fa seixanta anys. El Neptú i les sirenes són obra de l'artista de Benicarló Ximo Foix. La percussió de Pikatumba acompanyarà al déu mitològic.

    Després es donarà a pas a l'aspecte més històric, amb la participació dels Moros d'Entrilles, la Germandat dels Cavallers de la Conquesta i una representació dels Pirates del Grau. El món de la mar serà la següent secció, en la qual es recrearan els diferents oficis relacionats amb el mar. En aquesta part, participaran penyes, colles, associacions, col·lectius cívics i AMPA dels centres escolars del Grau.
    Penyes, associacions del Grau i centres de jubilats també protagonitzaran la part de records del Grau, amb l'escenificació d'estampes del Grau del segle XX. També participaran l'associació de gegants i cabuts d'Onda i la Federació de Colles de Castelló amb una representació dels seus carros. I tancaran la Cavalcada de la Mar, les carrosses de les reines dels pobles, les de les reines de les Festes del Grau, Laia Tirado i Edurne Giner, el pregoner i, finalment, la Unió Musical del Grau.

    Les danses tradicionals també ompliran els carrers de música i tradició. Ja han confirmat la seua participació en la Cavalcada de la Mar 2017, el Grup de Danses La Lliura de Torreblanca, el Grup de Danses La Nova Escola (Castelló), l'Escola de Danses d'Orpesa, el Grup de Danses El Forcat de Castelló, l'Agrupació Folklòrica El Cremaller de Benicàssim i el Grup de Danses Illes Columbretes del Grau.

    Una altra de les novetats d'enguany serà que el públic podrà seguir la Cavalcada de la Mar pel telèfon mòbil amb senzilles explicacions de cadascuna de les parts integrants de la desfilada. És el que s'ha denominat cavalcada interactiva. Des de la Comissió de Festes i Col·lectius per la Cultura al Grau, agraeixen "la implicació de penyes, colles, associacions i particulars que d'una manera entusiasta han fet seu aquest projecte que intenta recuperar l'essència de les Cavalcades dels anys 57 i 58".

    A més, animen a penyes, colles, associacions i particulars a sumar-se a aquesta mostra costumista que anuncia les festes de Sant Pere amb escenes que representen la mitologia, història, món de la mar, tradició o passat per a recuperar l'essència amb la qual va nàixer i conviden a qualsevol col·lectiu o particular a contactar amb l'organització si tenen dubtes sobre la temàtica amb la qual volen participar.

    Pujar