elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Filmoteca obre l’any a Castelló amb una retrospectiva de David Lynch al Raval

La Filmoteca obre l’any a Castelló amb una retrospectiva de David Lynch al Raval
  • Des de l’11 de gener al 22 de març es projectaran vuit pel·lícules del cineasta com ‘Twin Peaks’, ‘Corazon salvaje’ o ‘Terciopelo azul’

La Filmoteca de l’Institut Valencià de Cultura (IVC) i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castelló dediquen una retrospectiva al cineasta i creador multidisciplinari David Lynch  des de l'11 de gener fins a 22 de març, al Teatre del Raval.  Al cicle, que es podrà gaudir a l’espai municipal cada dimecres del trimestre en sessió a les 19.00 hores amb una entrada de 3 euros, es podran veure huit títols de la seua insòlita i inclassificable filmografia.

La regidora de Cultura, Verònica Ruiz, ha assenyalat que “la col·laboració amb la Filmoteca de l’IVC es consolida per sisé any consecutiu, amb una programació de qualitat al centre, a l’abast de tota la ciutadania, que presenta un cicle dedicat a un dels grans cineastes del segle XX, amb títols de culte per a moltes i molts, i que estrena l’any al teatre del Raval”.

El cineasta debuta el 1977 en el llargmetratge amb ‘Cabeza borradora’, que, a Castelló, tancarà el cicle. Igual que els seus curtmetratges anteriors, està rodada de forma quasi artesanal durant quatre anys de laboriosa dedicació. El resultat és una obra experimental i pertorbadora que sublima els seus treballs anteriors i que mostra de manera radical elements del univers Lynch que posteriorment han anat transitant al llarg de la seua filmografia, com les referències surrealistes, les pictòriques i l'exploració entre la frontera del món oníric i el real.

‘El hombre elefante’, que obri la programació l’11 de gener és la seua primera incursió al cinema comercial, el 1980, una pel·lícula de gran bellesa en la qual ja apareix retratat el costat fosc de l'ésser humà en confrontació amb la bellesa d'un ésser d'horrible aparença. A partir de ‘Terciopelo azul’ (1986), on mostra una societat idíl·lica i afable el misteriós revers de la qual és inquietant i profundament turbador, hi ha una progressió en les seues pel·lícules cap a l'inexplicable. ‘Corazón salvaje’ (1990), ‘Twin Peaks: Fuego camina conmigo’ (1992), i especialment des de ‘Carretera perdida’ (1996) fins a ‘Mulholland Drive’ (2001), s'endinsa en investigacions sobre els somnis o processos psíquics anòmals, sense donar pistes a l'espectador, en aquestes últimes, sobre la barrera entre l'oníric i el real. Per això, ‘Una historia verdadera’ (1998), a pesar que en ella també es reconeix el fascinant univers visual i sonor de Lynch, resulta sorprenentment lluminosa en el conjunt de la seua filmografia.

Tres noves pel·lícules al cicle ‘Dona i cine’

El darrer dimecres de cada mes, la programació de la Filmoteca es complementa al Teatre del Raval amb el cicle ‘Dona i cine’ de la Regidoria de Feminisme i LGTBI, que aquest primer trimestre presenta ‘Maixabel’ (Espanya, 2021), d’Icíar Bollaín, un drama bassat en fets reals al voltant del terrorisme basc, el 25 de gener; ‘Los Estados Unidos contra Billy Holiday’ (2021), film biogràfic sobre la cantant de jazz i la persecució a la que va ser sotmesa pel govern americà, el 22 de febrer; i ‘El despertar de las hormigas’ (2019), una pel·lícula de temàtica feminista dirigida por Antonella Sudasassi Furniss, el 29 de març. L’entrada és gratuïta, amb sessions a les 18.30 hores.

El calendari:

11 DE DE GENER: ‘EL HOMBRE ELEFANTE’.
18 DE DE GENER: ‘TERCIOPELO AZUL’.
25 DE GENER: ‘MAIXABEL’ ,
1 DE DE FEBRER: ‘CORAZÓN SALVAJE’.
8 DE DE FEBRER: ‘TWIN PEAKS: FUEGO CAMINA CONMIGO’.
15 DE DE FEBRER: ‘CARRETERA PERDIDA’.
22 DE FEBRER: ‘LOS ESTADOS UNIDOS CONTRA BILLY HOLIDAY’.
1 DE DE MARÇ: ‘UNA HISTORIA VERDADERA’.
8 DE DE MARÇ: ‘MULHOLLAND DRIVE’.
22 DE DE MARÇ: ‘CABEZA BORRADORA’.
29 DE MARÇ: ‘EL DESPERTAR DE LAS HORMIGAS’.

Pujar