elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Estudiants de l'UJI desenvolupen la motocicleta més lleugera en categoria elèctrica

Estudiants de l'UJI desenvolupen la motocicleta més lleugera en categoria elèctrica
  • Van participar en la sisena edició de MotoStudent en el circuit MotorLand d'Alcanyís amb un prototip amb un sistema de propulsió 100% elèctric

L'equip d'estudiants de la Universitat Jaume I, UJI Electric Racing Team, va participar el passat 15 de juliol en la sisena edició de MotoStudent 2021 en la categoria MotoStudent Electric, desenvolupant un prototip de motocicleta amb un sistema de propulsió 100% elèctric. La competició es va desenvolupar en el circuit MotorLand d'Alcanyís, a Aragó.

El conjunt d'enginyers de la Universitat Jaume I ha batut el rècord amb la fabricació de la motocicleta més lleugera de la categoria elèctrica en tota la història de la competició, amb un pes de 100 kg. D'altra banda, segons els va comunicar el comitè d'experts de l'organització, els estudiants de l'UJI van ser els primers i únics que van aconseguir superar les verificacions elèctriques a la primera en aquesta sisena edició. A més, també van aconseguir dissenyar un prototip de competició que va quedar quart en les proves d'acceleració, quedant-se tan sols a 1.15 segons del primer. Tots aquests assoliments es van plasmar després en la graella d'eixida, perquè l'equip d'enginyers va aconseguir la vuitena posició. Lloc que no van poder aprofitar, ja que van iniciar la carrera en l'última posició des de pit lane a causa de problemes tècnics. UJI Electric Racing Team va ocupar el divuitè lloc en la classificació final. Pese al resultat de la carrera, l'equip castellonenc no ha marxat de MotoStudent amb les mans buides.

Els 15 minuts previs a la carrera van ser crucials per als castellonencs. Els enginyers elèctrics es disposaven a programar la configuració per a la carrera, quan es van adonar que el contactor no funcionava correctament. “En aqueix moment havíem de mantenir la calma, perquè tot l'esforç de 3 anys de treball no es podia quedar ací”, explica Juan José Pérez, membre del Departament Elèctric. L'equip disposava d'una altra peça de recanvi, però el funcionament d'aquest era diferent, per tant, el prototip no anava a funcionar. L'equip de la Universitat de Navarra, que no s'havia pogut classificar per a la carrera, els va prestar el seu.

Sergi Martí, membre del Departament de Disseny de Xassís i Estructures i pilot de l'equip, recorda com va viure aqueixos últims minuts: “En el moment previ a l'eixida sentia ràbia, però alhora estava tranquil perquè confiava en el meu equip. Sabia que, si la solució era a les mans del departament elèctric, eixiríem a donar canya”. Martí va eixir des de pit lane 15 segons abans de l'inici de la carrera, per la qual cosa no van poder aprofitar la vuitena posició en la graella d'eixida. El jove de Benicàssim, que va iniciar la carrera en últim lloc, explica les sensacions d'aqueix moment: “Des que el semàfor es va posar en verd, només volia donar gas fins a arribar el més lluny possible i aconseguir la millor posició, el meu equip s'ho mereixia”. Els problemes amb les temperatures de la bateria van fer que la moto es detinguera en l'última corba abans d'arribar a meta, quan Sergi es trobava en la desena posició, un final que no fa justícia a l'esforç de l'equip.

“No sabem quin hauria sigut el resultat si tot haguera succeït de forma més tranquil·la. Però el que sí que podem assegurar és que mai imaginem sentir tot el que vivim durant aqueixos quatre dies. És una experiència inoblidable que va traure la millor versió de nosaltres mateixos. Vam saber reaccionar a temps i aconseguir el nostre objectiu: córrer en un mundial amb una motocicleta construïda per estudiants”, conclou Raúl Soriano, Team Leader de l'equip, i membre del Departament de Disseny de Xassís i Estructures.

La finalitat principal d'UJI Electric va més enllà de participar en el mundial MotoStudent. Per a potenciar la labor de divulgació científica que han realitzat fins avui, l'equip preveu organitzar un tour per a exposar la moto en les instal·lacions dels principals patrocinadors durant els mesos d'agost i setembre. El prototip s'exhibirà en les instal·lacions de Porcelanosa, Tecinsa, KeraJet, Ajuntament de Vila-real, Ajuntament d'Olocau del Rei, Marvic Royo, Orbelgrupo, Taure's Factory i Lamnax Engineering. Amb l'inici del curs escolar, es desplaçaran als instituts de Castelló i voltants, així com a les facultats de la Universitat Jaume I, per a exposar el projecte i iniciar el procés de selecció de nous membres, que seran els encarregats de fabricar el prototip per a MotoStudent 2023.

El desenvolupament d'aquest projecte no hauria sigut possible sense l'ajuda de totes les persones i entitats que han col·laborat en la fabricació del prototip. L'objectiu d'UJI Electric sempre ha sigut apostar pel teixit empresarial de la província. Per això, s'ha col·laborat amb grans empreses com Porcelanosa, Tecinsa, KeraJet i Orbelgrupo que, juntament amb l'Ajuntament de Vila-real, han constituït el grup de principals col·laboradors.

Aquest equip vol agrair també a Abervian i Lamnax Engineering, però en concret a David Oliver i Adrián Bellés, pel seu gran esforç i implicació. Gràcies a les hores de treball que han dedicat al projecte, s'ha pogut dur a terme un prototip competitiu i eficient, a l'altura de les exigències de la competició.

Imagen
Imagen

Aquest agraïment també va dedicat a Taure’s Factory, Puig Hi-Tech Parts, Sika, IberPoligraph, Oma, Leroy Merlin, Her-vil, SpeedFiber, Lloga Rent a Car, Tallers Enrique García, Luigi’s Design, Vissually, Robottions Robotic Solutions, Bornay, Sueca Iron, Castalia Subministraments Industrials, Actual Car, Hackerspace, Altair, Rètols Vila-real i Serigrafies Lliura, així com a l'Ajuntament d'Olocau del Rei i a l'Associació d'Electricistes de Castelló.

Tot l'exposat anteriorment és fruit de l'esforç de nou estudiants de la Universitat Jaume I, que han volgut anar més enllà en el seu pas per la universitat. Tots ells s'han organitzat en 4 departaments:

Departament de Disseny de Xassís i Estructures

  • Raúl Soriano, Team Leader i estudiant d'Enginyeria Mecànica
  • Sergi Martí, estudiant de Disseny Industrial i pilot
  • Pau Hinojosa, estudiant de Disseny Industrial
  • Óscar Muñoz, estudiant d'Enginyeria en Tecnologies Industrials i aprenenta.

Departament de Disseny de crestallera

  • Javier Vicente Royo, estudiant de Disseny Industrial

Departament Elèctric

  • Javier Albalate, Enginyer Elèctric
  • Juan José Pérez, Enginyer Elèctric
  • Roberth Ena, Enginyer Elèctric

Professor tutor

  • Lluís Monjó, professor d'electricitat, electrònica i automàtica a la Universitat Jaume I
Pujar