elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els especialistes coincideixen en la necessitat de conjuminar esforços per a aconseguir una comunicació efectiva davant de la COVID-19

Els especialistes coincideixen en la necessitat de conjuminar esforços per a aconseguir una comunicació efectiva davant de la COVID-19
    MÉS FOTOS
    Els especialistes coincideixen en la necessitat de conjuminar esforços per a aconseguir una comunicació efectiva davant de la COVID-19 - (foto 2)

    La Càtedra de Cooperació i Desenvolupament Sostenible de la Universitat Jaume I ha realitzat el taller «Generació d'aliances per a una comunicació efectiva davant de la COVID-19», una acció del programa d'activitats de la Càtedra per a 2021 fruit del conveni de col·laboració que l'UJI manté amb la Generalitat Valenciana.

    Durant la presentació del taller, el director de la Càtedra de Cooperació i Desenvolupament Sostenible i vicerector d'Internacionalització i Cooperació de l'UJI, Joan Antoni Martín, ha posat en relleu la continuïtat que aporta la present activitat al treball de reflexió realitzat en el passat Seminari Virtual.

    El taller ha comptat amb la moderació de la professora de Psicologia Social de l'UJI Rosana Peris, experta en dinàmica de grups, i amb la participació de diversos perfils experts en comunicació i sensibilització. En la primera part del taller s'ha plantejat una taula d'experiències en un format (mixt en línia i presencial) en el qual cada participant ha abordat el tema de la rumorologia que afecta la vacunació des del seu àmbit i país de treball.

    En primer lloc, Luisa Bernal de Maldita.es, un mitjà sense ànim de lucre que se centra en el control de la desinformació i el discurs públic mitjançant tècniques de verificació de fets i periodisme de dades, ha destacat al començament de la pandèmia «la falta de certeses i la desinformació existent que fomentava les faules, amb massa persones fent-se passar per expertes».

    Andrea Solar del Centre d'Investigació de la Facultat Nacional de Salut Pública de la Universitat d'Antioquia (Colòmbia) ha remarcat «el paper de les creences que mantenim en els missatges que rebem» i com «des d'aqueixes creences construïm les nostres realitats que poden basar-se en desinformació».

    Seguidament, Carina Simoes, delegada de Creu Roja a Moçambic, ha plantejat la situació que s'està vivint a Moçambic amb un pla de vacunació sense un calendari establit encara i que espera assolir únicament un 54% de la població: «Ara com ara estem en la tercera fase de vacunació i hi ha menys de 8% del total de la població vacunada». Per això, el treball que duu a terme Creu Roja gràcies al finançament de la Generalitat Valenciana és fonamental a l'hora de millorar els percentatges de vacunació.

    Posteriorment, Daniel Pinazo, professor de l'Àrea de Psicologia Social de l'UJI ha presentat un treball que pretén analitzar l'origen de les creences conspiranoiques i que planteja entre altres qüestions, què està sent amenaçat quan una persona es planteja no vacunar-se identificant diverses creences sobre el control (extraterrestre, del poder econòmic, del poder de la naturalesa i de les llibertats personals).

    En la segona part del taller s'han incorporat al debat Maria José Marco de Fundació per la Justícia; Mohamed Benzagur, tècnic de l'Ajuntament de Castelló de la Plana; Miguel Ángel Moliner, catedràtic de l'UJI expert en innovació en màrqueting, i Estela Bernad Monferrer i Ximo Górriz, presidenta d'adComunica (Associació per al Desenvolupament de la Comunicació) i coordinador, respectivament.

    Alguns dels aprenentatges extrets del debat són la necessitat d'adaptar els missatges comunicatius al context cultural i la subjectivitat de les persones, perquè sobre la base d'aqueixa subjectivitat construïm la nostra realitat. Complementàriament, destaca la importància de segmentar el públic per a adaptar millor els missatges, com expressa Miguel Ángel Moliner.

    S'ha abordat també la utilitat de seleccionar acuradament les persones que emeten el missatge en existir una desconfiança cap a certes fonts oficials, com indica Mohamed Benzagur. En aquesta línia, Daniel Pinazo ha alertat del problema actual que se'ns presenta en convertir en veritat les nostres opinions: «No estem sent crítics de manera científica». Des d'adComunica han identificat la problemàtica de confiar en excés en la potència de les dades, perquè analitzar no és suficient.

    Per part seua, Maria José Marco ha apel·lat a la solidaritat i a la capacitat que té la vacunació per a protegir les persones del nostre voltant. Per a finalitzar, s'ha establit la necessitat de treballar conjuntament des de l'aliança global que proposa l'objectiu de desenvolupament disset perquè «ens enfrontem a una qüestió de salut pública que requereix un compromís global».

    Pujar