elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Especialistes acadèmics i empresarials intercanvien els últims avanços en tecnologies de l’entorn marí

Especialistes acadèmics i empresarials intercanvien els últims avanços en tecnologies de l’entorn marí
    MÉS FOTOS
    Especialistes acadèmics i empresarials intercanvien els últims avanços en tecnologies de l’entorn marí - (foto 2)
    Especialistes acadèmics i empresarials intercanvien els últims avanços en tecnologies de l’entorn marí - (foto 3)
    Especialistes acadèmics i empresarials intercanvien els últims avanços en tecnologies de l’entorn marí - (foto 4)
    Especialistes acadèmics i empresarials intercanvien els últims avanços en tecnologies de l’entorn marí - (foto 5)

    Acadèmics, empreses i estudiantat de l’àmbit de la robòtica submarina s’han reunit a la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) durant dos dies per afavorir l’intercanvi de resultats de la tecnologia en l’entorn marí en la desena edició de Martech, un workshop organitzat pel Centre d’Investigació en Robòtica i Tecnologies Subaquàtiques de l’UJI (CIRTESU) i el Centre de Desenvolupament de Sistemes d’Adquisició Remota i Tractament de la Informació (SARTI) SARTI-MAR de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC).

    El workshop Martech és des de 2008 un fòrum internacional bianual que reuneix el personal investigador d’universitats i centres d’R+D europeus i nacionals amb les empreses destacades del sector (piscifactories, inspecció submarina o construcció de robots subaquàtics, entre altres) per potenciar la transferència de coneixement entre ambdós.

    En aquesta edició, s’han alineat els continguts amb els objectius científics europeus (EU Missions in Horizon Europe 2030), especialment per les aplicacions d’aqüicultura, ciències marines, indústria de l’aigua i energies renovables marines. D’aquesta última, en concret de la energia eòlica marina va parlar la investigadora Matilde Santos de la Universidad Complutense de Madrid en la sessió plenària, una energia que juga un paper clau en la transició ecològica.

    Aquestes aplicacions necessiten del suport tecnològic de les enginyeries, principalment l’ús de robots per a la inspecció i el manteniment de les infraestructures. Els professors Giovanni Indiveri de la Università di Genova, expert en modelització i identificació de vehicules i robots marins, i Pere Ridao, de la Universitat de Girona, especialista en el disseny i desenvolupament de vehicles autonòmos per a la cartografia i la intervenció, han comentat en sengles conferències plenàries les últimes novetats  d’aquestes tecnologies.

    El workshop s’ha fet coincidir estratègicament amb la reunió anual del Màster Erasmus Mundus MIR (EU Marini and Maritime Intelligent Robotics Màster), la qual cosa ha facilitat la interacció entre l’estudiantat en formació, personal científic i empreses. En aquest context, ha inclòs un tutorial de programació de robots submarins i la final del «MIR Robotics Championship», en el què 24 estudiants internacionals, organitzats en 5 equips, han competit per aconseguir els millors resultats en programació informàtica de tasques d'inspecció submarina autònoma amb robots reals dotats d'ordinadors embeguts.

    Pujar